sâmbătă, 4 ianuarie 2020

Captivii multinaţionalelor, tâlhari de noapte


Noaptea, ca cinstiții, captivii multinaționalelor din guvern acordă un ajutor de stat de 330 de milioane de euro companiilor energofage, pentru a le asigura un cost al energiei mai redus.
Din 1 ianuarie 2020 se scumpește (din nou) energia și nu se cuvine ca societăți ca Alro Slatina (deținută de ruși), Dacia Renault (deținută de francezi), Sidex (deținută de indieni), Petrom (deținută de austrieci și, indirect, de ruși) să piardă din “competitivitate” plătind prețul obișnuit al energiei, ca toată lumea.
În afară de faptul că este ciudat ca niște multinaționale, campioane ale eficienței, cinstei, viziunii și planificării științifice, să aștepte cu mâna întinsă ajutoare de la guvern, stai și te întrebi dacă nu cumva cu 330 milioane euro se putea construi o parte din autostrada București – Iași – Suceava, un spital regional sau două, o mie de școli de la țară cu apă curentă și canalizare.
Stai și te întrebi dacă nu cumva cu 330 de milioane euro ar fi putut fi salvate de la faliment oricare dintre aceste intreprinderi publice: Tarom, Metrorex, Compania Energetică Oltenia, CFR Marfă, Poșta Română, Elcen sau Compania Energetică Hunedoara, unde lucrează mai mult de 100 de mii de angajați (că tot susține ministrul economiei că salvează locuri de muncă prin această pomană). Stai și te întrebi dacă nu cumva, cu acești bani, ar fi putut fi sprijiniți cei un milion de (cvasi)faliți de contractele cu băncile ca să își recapete viața furată.
Stai și te întrebi și atât.
Pentru că 2/3 dintre alegători spun că e foarte bine ceea ce se întâmplă. Haiducia pe invers este cool, ciuma roșie e nașpa rău. Ai naibii comuniști, cum încercau ei să ia de la gura săracelor multinaționale.
P.S.: Ce nu știați este că certificatele de emisii de CO2 sunt plătite de noi, consumatorii casnici, odată cu factura la energie. Marii consumatori industriali, energofagi, sunt scutiți de acest cost. Ce nu știați este că această pomană oferită companiilor energofage este de circa 500 de milioane euro anual. Adică un pic mai puțin decât bugetul anual al serviciilor secrete. Ce ar putea face societatea noastră cu acest miliard de dolari aruncați în aceste găuri negre? Lăsați, nu vă mai bateți capul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

V-aţi gândit vreodată că cei morţi şi cei nenăscuţi sunt membri ai societăţii egali cu cei vii? Dar fără glas? Că noi trebuie să vorbim pentru ei?

  Steven Kessler   Societatea a fost redusă la cei care trăiesc în prezent; dar, prin această reducere, a exclus democrația celor morți și n...