luni, 21 martie 2022

CIA îi antrenează în secret pe ucraineni din 2014 pentru apărare şi pentru acţiuni ofensive ale armatei şi insurgenţei

 


·National Security Correspondent

La începutul anului 2014, Rusia invadase și anexase deja peninsula ucraineană Crimeea. La scurt timp după aceea, insurgenții pro-ruși din regiunea estică Donbas au început un război secesionist crunt împotriva Kievului.

Trupele rusești au intrat curând în luptă. La fel, în liniște, a făcut și CIA.

Pe măsură ce liniile de luptă s-au întărit în Donbas, un grup mic și select de paramilitari veterani ai CIA au făcut primele lor călătorii secrete pe linia frontului pentru a se întâlni cu omologii ucraineni de acolo, potrivit unor foști oficiali americani.

Paramilitarii CIA au ajuns curând la concluzia că, în Rusia și în reprezentanții săi, agenția se confrunta cu un adversar ale cărui capacități depășeau cu mult grupurile islamiste cu care CIA se luptase în războaiele de după 11 septembrie. "Am învățat foarte repede multe lucruri", spune un fost înalt oficial de informații - inclusiv despre tehnicile de orbire cu laser ale rușilor. "Acest lucru nu s-ar fi întâmplat cu talibanii".

De la invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, luna trecută - care a transformat un conflict de uzură, care mocnea de mult timp, într-un război exploziv și total - armata ucraineană a sfidat previziunile privind o prăbușire rapidă, menținând orașe cheie împotriva avansului rusesc și provocând pierderi drastice trupelor și materialului rusesc.

...
Cel puțin o parte din rezistența înverșunată a forțelor ucrainene își are rădăcinile într-un program secret de antrenament al CIA, acum închis, derulat de pe linia frontului estic al Ucrainei, au declarat pentru Yahoo News foști oficiali din serviciile de informații. Inițiativa a fost descrisă pentru Yahoo News de peste o jumătate de duzină de foști oficiali, care au cerut cu toții anonimatul pentru a vorbi liber despre chestiuni sensibile din domeniul serviciilor de informații.

Programul a fost derulat în baza autorităților existente anterior pentru CIA și nu a necesitat o nouă determinare legală pentru agenție, cunoscută sub numele de "covert action finding", potrivit unui fost oficial din domeniul securității naționale.

Ca parte a programului de pregătire cu sediul în Ucraina, paramilitarii CIA i-au învățat pe omologii lor ucraineni tehnici de lunetiști; cum să opereze rachetele antitanc Javelin furnizate de SUA și alte echipamente; cum să se sustragă de la urmărirea digitală pe care rușii o foloseau pentru a localiza cu precizie locația trupelor ucrainene, ceea ce le făcea vulnerabile la atacurile de artilerie; cum să folosească instrumente de comunicații secrete; și cum să rămână nedetectați în zona de război, atrăgând în același timp forțele rusești și insurgente de pe pozițiile lor, printre alte abilități, potrivit foștilor oficiali.

Oficialii americani au negat anterior pentru Yahoo News că programele de pregătire ale CIA au fost vreodată orientate spre ofensivă. "Scopul instruirii și instruirea care a fost oferită a fost acela de a ajuta la colectarea de informații", a declarat un oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații.

Cu toate acestea, până în prezent, detaliile programului de antrenament paramilitar al CIA pe linia frontului estic al Ucrainei nu au fost niciodată dezvăluite. Această inițiativă, spun foști oficiali ai agenției, a ajutat la întărirea forțelor ucrainene de operațiuni speciale pentru actualul asalt rusesc, care a aruncat Europa în cel mai grav conflict din ultimele decenii. (CIA a refuzat să comenteze. Consiliul Național de Securitate a trimis întrebările către CIA. Ambasada Ucrainei la Washington, D.C., nu a răspuns la o solicitare de comentarii).

Foști oficiali ai serviciilor de informații americane consideră că programul încă dă roade. "Cred că vedem un mare impact din partea lunetiștilor.Mai ales că forțele rusești se împotmolesc din cauza lipsei de provizii", a declarat fostul oficial de rang înalt. "Cred că antrenamentul a dat roade".

Atunci când paramilitarii CIA au călătorit pentru prima dată în estul Ucrainei după incursiunea inițială a Rusiei din 2014, misiunea lor a fost dublă. În primul rând, li s-a ordonat să determine modul în care agenția ar putea ajuta cel mai bine la antrenarea personalului ucrainean pentru operațiuni speciale să lupte împotriva forțelor militare rusești și a aliaților lor separatiști, care duceau un război crâncen împotriva trupelor ucrainene în regiunea Donbas.

Dar a doua parte a misiunii a fost de a testa curajul ucrainenilor înșiși, potrivit foștilor oficiali. Agenția trebuia să determine "coloana vertebrală" a ucrainenilor, a declarat un fost înalt oficial CIA. Întrebarea era: "Se vor lăsa rostogoliți sau se vor ridica și vor lupta?", și-a amintit fostul oficial. Ucrainenii, au raportat paramilitarii CIA superiorilor lor, erau într-adevăr gata de luptă.

Agenții CIA i-au învățat pe omologii lor ucraineni cele mai bune aptitudini pentru războiul neregulat, a declarat fostul înalt oficial al serviciilor de informații. "Am încercat să ne concentrăm cu adevărat pe planificarea operațională, apoi pe abilitățile militare cu adevărat dure, cum ar fi tirul de țintire cu rază lungă de acțiune - nu doar capacitatea de a o face, ci să știm cum să o facem pe un câmp de luptă, pentru a epuiza cu adevărat conducerea de cealaltă parte", a declarat fostul înalt oficial din domeniul informațiilor.

Din cauza sensibilității misiunii, agenția a ales să trimită agenți experimentați și maturi, au reamintit foștii oficiali. Gândirea a fost: "o eroare de calcul, un paramilitar prea zelos și ne-am ales cu o problemă", a declarat fostul oficial. "Tot ceea ce am făcut în Ucraina ar fi avut neșansa de a fi interpretat greșit și de a escalada tensiunile". Însoțind paramilitarii veterani, mai pregătiți pentru strategie, trimiși de agenție, erau specialiștii tactici, precum lunetiștii, care lucrau, de asemenea, pentru Centrul de Activități Speciale al CIA.

Dar, după mai bine de un deceniu concentrat pe războiul împotriva terorismului, mediul de înaltă tehnologie de pe câmpul de luptă a fost un șoc pentru CIA. Soldații ruși și împuterniciții lor foloseau drone, turnuri de telefonie mobilă și alte echipamente pentru a triangula telefoanele și dispozitivele electronice ale ucrainenilor și ale paramilitarilor CIA de pe linia frontului - și apoi îi vizau rapid cu ajutorul acestor informații, potrivit unor foști oficiali.

Soldații ucraineni "foloseau telefoane mobile în tranșee", și-a amintit un fost oficial din cadrul serviciilor de informații. "Oamenii erau aruncați în aer în bucăți".

Era "aproape ca SkyNet într-un film "Terminator" - așa a început să arate marginea estică a Ucrainei", spune fostul oficial de rang înalt al CIA, referindu-se la sistemul de inteligență artificială răuvoitor, conștient de sine și înarmat din filmele cu Arnold Schwarzenegger. Operațiunile rușilor pe linia frontului ar fi evoluat rapid ca răspuns la cele ale ucrainenilor și ale CIA de acolo, potrivit foștilor oficiali.

Paramilitarii CIA trebuiau să facă ajustări rapide, și-au amintit foștii oficiali. Oficialii agenției au fost nevoiți să dezvolte noi moduri de sisteme de comunicații securizate, astfel încât paramilitarii să poată "comunica și apoi să se miște înainte de a primi indicația de direcție din partea rușilor" și "să înceapă să te lovească cu rachete", și-a amintit fostul înalt oficial.

CIA a trebuit să rezolve provocările care au apărut în estul Ucrainei. Mediul era unul unic, în care "regulile Moscovei" - adică necesitatea unei atenții operaționale extreme, din cauza capacităților de contraspionaj ale rușilor - convergeau cu o zonă de război activ.

"Am fost prinși cu pantalonii în vine", spune fostul înalt oficial CIA. Dar agenția a dezvoltat în curând noi instrumente pentru a se asigura că paramilitarii agenției puteau să-și transmită reciproc informații în siguranță pe linia frontului, precum și la Washington, fără a se da de gol rușilor. Paramilitarii agenției au împărtășit, de asemenea, unele dintre aceste tehnici cu omologii lor ucraineni.

Ultimul lucru pe care CIA îl dorea era o confruntare directă cu rușii care ar fi putut exploda într-un conflict mai amplu. Deși programul a crescut în timp, a fost menținut intenționat la un nivel foarte mic, numărul paramilitarilor CIA trimiși inițial în estul Ucrainei fiind de doar câteva cifre. Acest lucru a fost făcut pentru a minimiza expunerea agenției și pentru a-i proteja pe ucraineni să nu stârnească mânia rușilor, potrivit unor foști oficiali.

Iar regulile de angajare a agenției pe linia frontului ucrainean erau clare: consiliați și antrenați, dar nu luați parte la luptă voi înșivă, au reamintit foștii oficiali.

  ...
Oficialii CIA credeau că "doar trimiterea a șase tipi care să fie șase lunetiști nu va fi ceva care să afecteze cu adevărat spațiul de luptă", și-a amintit acest oficial. "Treaba noastră este să avem un impact exponențial; nu este să ne primim insigna pentru că am împușcat un rus sau ceva de genul acesta."

Totuși, la scurt timp după ce Donald Trump a preluat funcția în 2017, oficialii Consiliului Național de Securitate erau îngrijorați de faptul că, deși paramilitarilor CIA din Ucraina le era interzis să se angajeze în luptă, parametrii misiunii lor, care începuse sub administrația Obama, erau ambigui. "Eram îngrijorați că autoritățile ar putea avea o sferă de acțiune prea largă", a declarat un fost oficial de securitate națională.

Una dintre marile întrebări era: "Cât de departe poți merge cu autoritățile existente în materie de acțiuni sub acoperire?", și-a amintit fostul oficial. "Dacă, Doamne ferește, au împușcat niște ruși, este asta o problemă? Ai nevoie de autorizații speciale pentru asta?" Oficialii de la Casa Albă au fost, de asemenea, îngrijorați de ceea ce s-ar putea întâmpla dacă agenții CIA ar fi fost capturați de forțele pro-ruse în ceea ce ar fi trebuit să fie o misiune secretă, și-a amintit fostul oficial.

Discuția despre programul agenției a făcut parte dintr-o revizuire mai amplă la Casa Albă a lui Trump a sprijinului SUA pentru Kiev - și care ar putea fi liniile roșii ale Moscovei, a reamintit fostul oficial. "Exista o școală de gândire conform căreia rușii vorbeau vechiul limbaj bun al războiului prin procură" și că programele de pregătire sub acoperire ale CIA (precum și cele recunoscute de armată) și furnizarea deschisă de arme de către SUA către Ucraina se aflau, prin urmare, în limitele acceptabile din punct de vedere istoric, a declarat fostul oficial.

Atât conducerea CIA, cât și oficialii de la Casa Albă au înțeles - dar s-au agitat în continuare - riscurile. "Sincer să fiu, nu știu cum de nu a fost nimeni rănit", spune fostul oficial de rang înalt din cadrul serviciilor de informații. Dar natura secretă a misiunii a asigurat negarea. Oficialii americani "nu ar fi vrut să spună: "Tocmai am avut un ofițer CIA ucis de un rus" în Ucraina", își amintește fostul oficial. "Asta l-ar pune pe președinte sau Casa Albă într-o poziție foarte proastă".

Programul CIA cu sediul în Ucraina a funcționat ani de zile, potrivit foștilor oficiali. Dar, pe măsură ce amenințarea unei invazii rusești pe scară largă a devenit din ce în ce mai acută luna trecută, administrația Biden, care încă resimțea durerea retragerii din Afganistan, a retras tot personalul CIA din țară, inclusiv paramilitarii agenției, căliți în zonele de război, potrivit unui fost oficial din serviciile de informații aflat în strânsă legătură cu colegii din guvernul american.

Administrația era "îngrozită de faptul că până și personalul clandestin se afla în prima linie", spune fostul oficial.

Dar chiar dacă cadrele de instructori paramilitari ai CIA nu se mai află în Ucraina, efectul programelor de instruire ale agenției - atât în SUA, cât și pe frontul de est al Ucrainei - "nu poate fi supraestimat", a declarat fostul înalt oficial CIA. Aceste unități de elită antrenate de agenție au creat "un nucleu puternic" pentru forțele militare mai mari ale Ucrainei de astăzi, potrivit acestui oficial.

Pe lângă abilitățile dure pe care acești agenți le aduc în lupta cu trupele rusești, unele dintre beneficii sunt mai intangibile, potrivit foștilor oficiali. Unitățile de operațiuni speciale antrenate de CIA dau un exemplu prin "obținerea unor mici victorii" și prin "furnizarea unor povești de succes" pentru armata ucraineană mai mare, spune fostul înalt oficial.

Curajul poate fi contagios, notează fostul oficial. Astfel, apoi, împuterniciți de victoriile camarazilor lor, "ai oameni care se încarcă la sunetul focurilor de armă".

Sursa: https://www.yahoo.com/news/exclusive-secret-cia-training-program-in-ukraine-helped-kyiv-prepare-for-russian-invasion-090052743.html .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Milioane de cetăţeni din UE se roagă pentru victoria lui Putin

Încă în șoaptă, atitudinile est-europene față de războiul din Ucraina încep să se întoarcă în favoarea Rusiei sau, cel puțin, să se îndepărt...