Preşedintele Macron s-a adresat câteva minute francezilor marţi seara la ora 20, atunci când Notre Dame era în plin incendiu. Pentru unii dintre cei care l-au ascultat, a fost o adevărată uimire faptul că Macron nu a pronunţat cuvintele "creştin" şi "catolic" nici măcar o dată. Arhiepiscopul Parisului, monseniorul Michel Aupetit, invitat într-o emisiune de radio, a spus:
Suntem deosebit de îndureraţi pentru că ne-am pierdut catedrala, suntem în săptămâna sfântă şi ne vedem obligaţi să ne reorganizăm complet pentru rugăciune. Ar fi fost plăcut dacă el (Macron - nn) ar fi avut un cuvânt de compasiune pentru comunitatea catolică, căci totuşi catolicii au fost aceia care au dat viaţă catedralei Notre Dame, care nu este un muzeu. Dacă oamenii vin în număr atât de mare, este pentru că este un loc viu, animat de către catolici. Iar cuvântul catolic nu este un cuvânt grosolan. Vine de la grecescul "universal". Suntem aici pentru a proclama o fraternitate universală bazată pe iubire, nu ar fi fost nicio problemă să spui câteva cuvinte de compasiune pentru catolicii, care suferă.
Cum alocuţiunea era pregătită, este clar că din partea lui Emmanuel Macron a fost o uitare intenţionată, nu o scăpare a unui discurs liber.
Nu ştiu, el trebuie să răspundă la această întrebare! Eu vorbesc numai despre rănirea noastră, venită în plus peste durerea pierderii catedralei. Creştinii s-au simţit răniţi, măcar un cuvânt de compasiune, cum ar fi făcut pentru evrei sau pentru musulmani, sunt sigur de aceasta.
"e vorba despre o lipsă de respect faţă de lucrurile sfinte"
Este oare astăzi un fel de tabu de a nu pronunţa cuvintele creştini, rădăcini creştine, catolici?
Desigur,
fără îndoială, cred că avem o laicitate prost înţeleasă, care este pur
şi simplu distincţia puterii. dar asta nu împiedică să spunem ceea ce
suntem, ceea ce trăim. Această catedrală a fost ridicată în numele lui Hristos. Ea
este o sumă de pietre sub un anume spirit. Nu este o clădire
funcţională. anumite sculpturi sunt în locuri în care nu pot fi văzute,
ea este deci pentru ceva mai mare şi mai frumos.
Această
catastrofă intervine într-un context dificil pentru creştini, cu
atacuri întreprinse de mai multe luni asupra unor edificii religioase
profanate sau deteriorate.
Avem
în medie circa 3 agresiuni pe zi. Nu trebuie să generalizăm, vorbind de
o ură împotriva creştinilor, dar se manifestă o lipsă de respect faţă
de lucrurile sfinte.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu