Încă în șoaptă, atitudinile est-europene față de războiul din Ucraina încep să se întoarcă în favoarea Rusiei sau, cel puțin, să se îndepărteze de Ucraina.
Pare de neconceput, dar dacă tragem cu ochiul în spatele cortinei la atitudinile și tendințele în rândul celor din fosta sferă de influență a Rusiei, apar câteva adevăruri surprinzătoare.
Un sondaj Eurobarometru din 2022 constatase deja că, în Europa Centrală și de Est, acordul total cu privire la sprijinul pentru sancțiuni împotriva Rusiei variază de la maxime de 57% în Polonia și 55% în Estonia la minime de 35% în Slovacia, 30% în Ungaria și 20% în Bulgaria (https://europa.eu/eurobarometer/surveys/detail/2693).
În același timp, datele organizației neguvernamentale slovace GLOBSEC de anul trecut au arătat că, în timp ce majorități strânse de persoane din Republica Cehă, Estonia, Lituania și Polonia ar dori ca țările lor să facă parte din "Occident", acest procent era încă sub jumătate pentru persoanele din Bulgaria, Ungaria, Letonia, România și Slovacia.
Mai recent, știm, în urma unui studiu realizat în Republica Cehă, că 48% dintre cehi fie "nu sunt siguri", fie sunt "prost informați", fie "puternic pro-ruși" atunci când vine vorba de părerea lor despre războiul din Ucraina. Și mai frapant este faptul că un studiu realizat de agențiile MNFORCE și Seesame și de Academia Slovacă de Științe a arătat că mai mult de jumătate dintre slovaci salută o victorie a Rusiei.
Slovacia este deosebit de luat în seamă, deoarece la viitoarele alegeri din această țară ar putea apărea o coaliție mai pro-rusă.
Omul care are toate șansele să devină din nou premier al Slovaciei, Robert Fico, a declarat că va "opri furnizarea de arme către Ucraina".
Între timp, chiar în această săptămână, într-o întorsătură dramatică a evenimentelor, Polonia - cel mai mare aliat regional al Ucrainei - a declarat că nu mai furnizează arme vecinului său, concentrându-se acum pe apărarea proprie. Pe fondul acestei situații se află o dispută pe tema cerealelor, precum și alegerile din octombrie, în care partidul naționalist conservator Lege și Justiție ar putea fi alăturat de "Confederația", un partid și mai eurosceptic și conservator, iar sprijinul Confederației pentru Kiev este o chestiune de dezbatere.
În ceea ce privește grâul, Ungaria, Polonia și Slovacia interzic importurile agricole ucrainene, Ucraina plănuind să sesizeze Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Marți, Croația a confirmat, de asemenea, că nu mai importă cereale ucrainene.
Această decizie vine în contextul în care UE a trecut peste preocupările statelor est-europene și a pus capăt interdicției parțiale anterioare privind importurile de cereale din Ucraina, care permitea Bulgariei, Ungariei, Poloniei, României și Slovaciei să interzică vânzările interne de cereale ucrainene, permițând în același timp tranzitul pentru export în altă parte.
Fără îndoială, guvernele din Polonia și Slovacia se gândesc la alegeri, pe fondul temerilor că agricultorii - electorat important pentru partidele aflate la putere în ambele țări - ar putea fi afectați în mod negativ. În ceea ce o privește, UE are încredere în bunăvoința Ucrainei și pornește de la premisa că distorsiunile de pe piață au luat sfârșit.
Cu toate acestea, atunci când chiar și ministrul polonez al agriculturii avertizează că agricultura ucraineană reprezintă o "amenințare" pentru fermierii din UE, șansele ca Ucraina să adere la bloc par și mai îndepărtate. Poate că, după ziua alegerilor, Polonia și Slovacia vor urma exemplul Bulgariei și vor ridica interdicția pentru a reduce prețurile alimentelor. Dar daunele ar putea fi deja făcute până atunci.
Desigur, Polonia nu se va întoarce spre Rusia în sine. Dar când cel mai mare aliat regional al Ucrainei are o dispută masivă cu Kievul, nu este de bun augur pentru aceasta din urmă, trimițând semnale de alarmă atât la Bruxelles, cât și la Washington, poate că sprijinul începe să se diminueze.
Ceea ce este, de asemenea, surprinzător în ceea ce privește descoperirile recente este faptul că simpatiile pro-ruse nu apar doar în țările din sud-estul Europei - creștine ortodoxe și în mod tradițional mai simpatizante față de Rusia, inclusiv în Serbia, țară care nu face parte din UE - ci și în țările slavice occidentale, catolice din punct de vedere istoric, precum Republica Cehă și Slovacia. Și poate și Croația, președintele croat, Zoran Milanović, criticând anterior națiunile occidentale pentru aprovizionarea Ucrainei. Asta înainte de a ajunge la Ungaria din apropiere.
Merită să ne amintim că o Cortină de Fier culturală divizează foarte mult UE și Europa între un Vest liberal și un Est conservator. Oricât de greu ar părea de acceptat în Occident, pentru mulți din Europa Centrală și de Est, Moscova reprezintă un bastion împotriva a ceea ce mulți văd ca fiind o lume occidentală fără Dumnezeu și permisivă. În bine sau în rău, acest lucru influențează probabil atitudinile față de război.
Desigur, Ucraina face parte din acest bloc conservator estic și se află în război cu Rusia. Fără îndoială că există simpatie față de Ucraina la nivel regional, dar aceasta este temperată de o teamă generală față de liberalismul occidental, de asemenea. Cum se va desfășura acest lucru este o presupunere la îndemâna oricui.
În cele din urmă, populația din regiune - aflată în pragul conflictului - probabil că simte că trebuie să se ajungă la un eventual compromis. Ei trebuie să trăiască cu Rusia ca putere dominantă în curtea lor și majoritatea înțeleg că o Rusie dezbinată sau în haos riscă să creeze o serie de microstatate cu arme nucleare care să creeze o sută de noi probleme pentru populația din Europa de Est.
Dar, probabil, clivajul cultural este cel care influențează atitudinile acum. Cu arme sau fără arme, dacă inimile și mințile încep să se schimbe serios în Europa de Est, atunci valul războiului ar putea începe să se schimbe serios împotriva Ucrainei.
luni, 25 septembrie 2023
Milioane de cetăţeni din UE se roagă pentru victoria lui Putin
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Materialişti contra materiei - omul maşină, negarea femeii şi a bărbatului, veţi fi ca Dumnezeu...
de Anthony Esolen Care este miza în controversele actuale legate de bărbat și femeie? Nimic altceva decât creația însăși. Una dintr...
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu