luni, 3 octombrie 2011

Opriţi! Porniţi! Roşia Montană - sau - Despre criza de încredere din societatea românească

Mă îndreptam astăzi către staţia de autobuze de pe  Dorobanţi, din faţa restaurantului Perla. Sesizez că am în faţă, pe trotuar, un cort, genul de strâns semnături pentru ceva. Ridic ochii aşteptând să citesc despre opoziţia la un proiect al, de exemplu, Elenei Udrea. Nu; era vorba despre: Opriţi proiectul Roşia Montană. Trec pe lângă el când o doamnă cu o listă mă întreabă:
-       Nu semnaţi pentru oprirea proiectului cu Roşia Montană.
Bună întrebare. Nu semnez? De ce aş semna? Dar de ce n-aş semna?
-       Nu m-am decis încă – îi răspund doamnei activiste.
-       Păi, hotărâţi-vă îmi cere ea, oarecum îndreptăţit imperativ.
Da, mă gândesc eu, poate că ar trebui să mă hotărăsc. Dar cum? Ce ştiu eu cu adevărat despre acest subiect? Nimic. Câteva personaje cu o relativă credibilitate mi-au spus –  au spus-o public, evident, nu neapărat personal - unele  că da, altele că ba. Alte personaje, cu o certă lipsă de credibilitate mi-au spus unele că da, altele că ba. Instituţii ale statului sau private, partide şi asociaţii, cu o neclară credibilitate sau cu o lipsă certă de credibilitate, au făcut acelaşi lucru. Aşa că eu pe cine să cred? Eu, cu cine să votez? Nu am timp să cercetez toate dilemele care îmi stau în faţă, în care ar trebui să mă implic şi să dau un răspuns. Şi, din păcate, nu are cine altcineva să-mi spună care este adevărul.
Este o temă perpetuă. Şi de fapt, nu numai a societăţii româneşti ci a lumii de azi. Pe cine să credem?

4 comentarii:

 1. Valentin Cristea4 octombrie 2011, 11:04

  Paul, din punctul meu de vedere, ca om care nu e expert in inginerie sau tehnologie, cred ca merita incercat. Procedura de exploatare e aceeasi care s-a folosit si pana acum in Romania, numai ca mult mai moderna, profitul ne iese fara sa investim nimic, se vor face investitii in restaurarea patrimoniului si in curatarea mediului, etc
  In plus, urasc ipocriziile astea ale militantilor "anti": hai sa oprim cianura de la Rosia Montana...de parca nu ar fi alte zone din tara unde se lucreaza tot cu cianura (dar de, alea nu au vizibilitate asa de mare).
  Una peste alta, eu cred ca ar trebui sa facem ceva in tara asta, investitii, proiecte, etc, sa mai dezmortim un pic economia :)

  RăspundețiȘtergere
 2. Valentin, problema mea nu este exact decizia personală: la o adică, o rezolv cumva, măcar cu aruncarea banului.
  Problema e pe cine să crezi? În cine să ai încredere în teme care depăşesc cadrul unui cerc mic, al unei suprafeţe reduse controlabile direct, al unei teme care ne este (măcar oarecum) familiară. Pentru că în jurul acestor teme se învârt atâţia corbi şi atâtea interese încât totul - sau aproape totul - e minciună, deformare, dezinformare, deturnare interesată.
  Iar ca parte practică: După atâta tărăboi ar fi extrem de uşor de acţionat astfel încât lucrurile acolo să meargă cum trebuie; mă refer evident la supravegherea activităţii. şi nu în utrlimul rând la renegocierea contractului.

  RăspundețiȘtergere
 3. mda, va inteleg dilema, cred ca pentru cei care nu sunt din varii motive informati, cum e si sitatia dvs., trebuie cantarite niste argumente de principiu, elementare, care ne definesc pe fiecare dintre noi,...cum ar fi - exista in viata mea lucruri pe care nu le-as negocia niciodata? Eu am o parere ferma referitoare la acest proiect, pe care poate o intuiti...insa pe care ma feresc sa mi-o spun tocmai pentru ca nu vreau sa va conving eu de nimic, vreau sa va convingeti singur, nemanipulat - desi e foarte greu, se vor grabi multi sa va "ajute", evident "dezinteresat". Faceti un pas inapoi si intrebati-va doar ce v-a facut sa cadeti totusi pe ganduri, ce v-a facut sa postati aceast text in the first place, ... eu cred ca deja stiti ce parere aveti si pe cine sa "credeti", nu-i asa?

  RăspundețiȘtergere
 4. Aurul este o marfa, o resursa pe care decizi sa o folosesti atunci cand ai nevoie... Problema se pune astfel: Se afla Romania in situatia de a-si pune resursele la bataie? Eu zic ca da... Sunt inginer si consider ca banii trebuie "fabricati" in uzine, cu ciocanul... Cate fabrici mai sunt in tara asta? Nu ne putem angaja cu totii chelneri sau vanzatori in mall, ca trebuie sa mai fie si clienti, care sa vina cu bani de undeva... Asta independent de cianura, munti decapitati si alte povesti cu bau-bau capitalist...

  RăspundețiȘtergere