joi, 12 mai 2011

Judecătoarea Elena Turcu a rămas pe vecie în 2007

       Elena Turcu e din nou judecătoare. Pentru că poliţia nu a luat cum trebuie probele, sau pentru că acestea au fost compromise, sau pentru că dosarul nu era în regulă, sau pentru că CSM-ul nu a pedepsit-o în 2007, sau pentru că colegii ei, magistraţii, au vrut să o salveze că, de, oameni sunt, mai beau şi ei, mai iau şi ei un ban, mai fac şi ei un accident, mai închid şi ei un ochi, mai spală şi ei un dosar...
       În final nici nu e important; nu asta e problema de fond, nu aici e sfârşitul lumii. Ci la Elena Turcu şi la sala de judecată. La singurătatea Elenei Turcu în sala de judecată. Şi nu, neapărat, la cum o vor privi, comenta, accepta sau contesta sentinţele ei cei care îi vor sta înainte pentru a auzi de la ea cuvântul dreptăţii. La cum vor face acelaşi lucru rudele, prietenii, duşmanii celor judecaţi. sau spectaorii de ocazie, ori profesionişti. Sau presa. 
       Nu. Ci la cum îi va privi ea. La cum se va uita Elena Turcu la ei, adică în ochii lor şi la ce va vedea acolo. Adică la cum se va privi, dacă ar putea să se dedubleze, ea pe sine în sala de judecată. La ce valoare vor avea cuvintele ei. Cât va mai rămâne din ceea ce, presupun, a învățat odată despre actul de justiție. La valoare acestui act de justiție înfăptuit în veci, nu de omul serios din sala de judecată, ci de cel care îngăla vorbele, înjura ca la uşa cortului şi ameninţa ca un activist sau ca un securist idiot şi criminal din trecut. Elena Turcu nu va mai putea separa în veci cele două imagini. Întotdeauna, în tribunal sau oriunde va fi, în jurul personajului cu morgă importantă, diavoli batjocoritori şi veseli vor agita cealaltă ipostază. 
       Imaginile filmate cu ocazia incidentului alcoolic din trafic au fost reluate de zeci, poate sute, poate chiar - dacă punem şi tresăririle acestui dosar din cei patru ani - de mii de ori. Elena Turcu, omul, femeia, omul femeie, nu.mi mai aduc aminte, dar posibil, omul mamă a avut prilejul să se vadă în acele ipostaze, blând spus, stâjenitoare chiar şi pentru un bărbat; şi mai ales pentru ceea ce ar trebui să fie un magistrat. 
       Elena Turcu a avut prilejul să fie jenată, să-i fie ruşine, să regrete, să respingă acele imagini şi pe omul pe care îl vedea în ele. 
       Elena Turcu a avut patru ani lungi şi grei în care să devină un om, să o denunţe, să o respingă, să o conteste în faţa conştiinţei sale pe acea şoferiţă inconştientă, beată, agresivă, impudică, aflată la mii de ani lumină de imaginea unui magistrat împărţitor de dreptate. 
       Elena Turcu a avut patru ani ca să ardă şi să renască ca o pasăre phoenix, purificată, luminată, înviată.
       Mi-ar fi plăcut să o văd şi să o aud pe Elena Turcu, pe aceleaşi televiziuni care i-au prezentat comportamentul deşănţat, recunoscând că a greşit, spunând că îi pare rău, cerând să-i acordăm încrederea noastră şi o nouă şansă. În acel magistrat Elena Turcu, şi nu în cel repus în drepturi de o lume a justiţiei care ne priveşte şi ne judecă dintr-o oglindă strâmbă, aş fi crezut cu toată tăria. M-aş fi bătut pentru ea. Aş fi lăcrimat pentru ea, sufletul meu i-ar fi fost aproape.
       Dar nu am văzut şi nu i-am auzit regretele. Am văzut în schimb negura din privirile ei, dorinţa de revanşă, poate chiar ura.
       Şi astfel şi eu şi toţi ceilalţi care am văzut excesele ei bahice şi tâmpe de activist pcr pe care nimeni, nici chiar braţul legii, nu are voie să-l atingă, vom trăi şi vom muri cu o singură Elena Turcu, acea Elena Turcu 2007, rătăcită printre amintirile noastre din această lume turmentată.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Materialişti contra materiei - omul maşină, negarea femeii şi a bărbatului, veţi fi ca Dumnezeu...

    de Anthony Esolen Care este miza în controversele actuale legate de bărbat și femeie? Nimic altceva decât creația însăși. Una dintr...