joi, 5 septembrie 2019

Pentru ce (pentru cine) luptă şi mor românii în Afganistan?


 Textul de mai jos, primul episod dintr-o analiză asupra motivaţiei reale a războiului din Afganistan, a fost interzis în Evenimentul Zilei, în care ar fi trebuit să apară, pentru că ziarul a considerat că nu poate publica articole care "aduc atingere parteneriatului strategic cu SUA". El a apărut totuşi (octombrie 2017) pe ActiveNews şi pe multe alte site-uri. Înaintea acestui articol, publicasem, tot în EVZ, "SUA susţin dezmembrarea României şi asimilarea forţată a minorităţilor etnice din Ucraina", articol care ajunsese la 70.000 de cititori într-o singură zi. Ulterior trimiterii textului despre Afganistan, pe site-ul EVZ, la linkul către articolul despre dezmembrarea României apărea doar titlul şi menţiunea cu afectarea parteneriatului. Căutând astăzi, am constatat că cei de la EVZ au pus la loc întregul articol şi au scos motivaţia absurdă a acelei cenzuri grosolane, ceea ce confirmă realitatea "minţii de pe urmă a românului".
Public din nou acest prim episod cu promisiunea că voi continua cu prezentarea realelor şi criminalelor interese care au dus la acest război, un detaliu din tabloul înfricoşător al celor peste 20 de milioane de victime ale imperialismului american din secolul trecut.

Război, terorism, intervenţii militare şi răsturnări de guverne sub flamura democraţiei, sau/şi a salvării omenirii de dictatori răi. Acoperire sau realitate? Adevăr, sau minciună? Înainte de a răspunde eu, dau cuvântul unor personaje din Occident, în special americani, de diverse orientări politice. Cele de mai jos sunt doar câteva dintre zecile de mii de astfel de opinii, comentarii, analize, studii, statistici, cărţi ale celor din Vest despre Vest şi, în special, despre ceea ce ei numesc Imperiul american.
Harold Pinter (Premiul Nobel pentru literatură, 2005)– Artă, adevăr şi politică (Fragmente din alocuţiunea de la premiere)
După cum fiecare ştie, justificarea pentru invadarea Irakului a fost că Saddam poseda un stoc foarte periculos de arme de distrugere în masă. Am fost asiguraţi că era adevărat. Nu a fost adevărat. Ni s-a spus că Irakul are o relaţie cu al-Qaeda şi că este responsabil pentru atrocităţile din 9/11 din New York. Ni s-au dat asigurări că era adevărat. Dar nu era. Ni s-a spus că Irakul ameninţă securitatea lumii. Am fost asiguraţi că aşa este. Nu era....
Statele Unite au susţinut şi în multe cazuri au dat naştere fiecărei dictaturi militare de dreapta din lume după sfârşitul celui de-al doilea război mondial. Mă refer la Indonezia, Grecia, Uruguay, Brazilia, Paraguay, Haiti, Turcia, Filipine, Guatemala, El Salvador şi, desigur, Chile.
Sute de mii au murit în aceste ţări. Chiar au murit? Şi sunt toţi morţii imputabili politicii externe a SUA? Răspunsul este da, aceste morţi au avut loc şi ele sunt imputabile politicii externe a SUA....
Invazia Iraqului a fost un act banditesc, un act de terorism de stat strigător la cer, demonstrând absolutul dispreţ pentru conceptul de lege internaţională. Invazia a fost o acţiune militară arbitrară, inspirată de o serie de minciuni după minciuni şi o uriaşă manipulare a media şi, deci, a publicului; un act intenţionat pentru consolidarea controlului militar şi economic american al Orientului Mijlociu mascat ca eliberare. O formidabilă afirmare a forţei militare responsabilă pentru moartea şi mutilarea a mii şi mii de oameni nevinovaţi....
I-am adus poporului iraqian tortură, bombe cu separaţie, uraniu sărăcit, nenumărate acte de crimă haotică, mizerie, degradare şi moarte şi le-am denumit „aducerea libertăţii şi democraţiei pentru Orientul Mijlociu....
Robert F Kennedy jr – Siria, un alt război pentru conducte
Dacă ne concentrăm pe creşterea ISIS şi căutăm sursa sălbăticiei care a luat atâtea vieţi nevinovate în Paris şi în San Bernardino, poate că vom vrea să privim dincolo de convenabilele explicaţii despre religie şi ideologie şi să ne concentrăm pe mult mai complexele raţiuni ale istoriei şi petrolului, care indică ca vinovaţi pentru terorism pe „campionii” militarismului, imperialismului şi petrolului, aici pe propriile meleaguri. ...
Să fim corecţi, ceea ce numim „războiul contra terorii” este numai un alt război pentru petrol. Am făcut praf 6000 de miliarde pe trei războaie în afară şi pe construirea unui stat în război pentru securitatea naţională acasă, după ce petrolistul Cheney a declarat „Lungul război” în 2001. Singurii câştigători au fost contractorii militari şi companiile petroliere, care au băgat în buzunare profituri uriaşe. Ne-am compromis valorile, ne-am măcelărit proprii tineri, am omorât sute de mii de oameni nevinovaţi, ne-am stricat bogăţiile naţionale în costisitoare aventuri fără rost în afară. În acest proces, am transformat America, odată farul libertăţii, într-un stat al supravegherii pentru motive de securitate naţională şi într-un paria moral internaţional....
Mark Twain despre războiul de ocupare a Filipinelor din 1899-1902:
.... am văzut că nu intenţionăm să eliberăm, ci să subjugăm poporul Filipinelor. Ne-am dus acolo pentru a cuceri, nu pentru a salva... Am pacificat câteva mii de insulari şi i-am îngropat; am distrus cîmpurile lor, am ars satele lor, am lăsat pe drumuri văduve şi orfani şi am subjugat restul de 10 milioane prin „asimilare de bună voie”, numele pios al puştii; ...
(Conform JM Gates şi Smallman-Raynor and Cliff numărul civililor filipinezi care au murit din cauza torturilor, înfometării, luptelor şi bolilor aduse de război a depăşit un milion, adică 10 % din populaţie. Au fost înfiinţate lagăre de concentrare pentru bărbaţi, femei şi copii în mai multe provincii.)  Mai multe aici şi aici.
Se pare că războaiele SUA din Afganistan, Siria, Iraq, Yemen şi Somalia sunt insuficiente pentru a sătura Partidul Războiului. Acum el vrea să-i conducă pe suniţii din Orientul Mijlociu împotriva şiiţilo,r care sunt dominanţi în Iran, Iraq, Siria şi Sudul Libanului şi sunt o majoritate în Bahrain şi regiunile producătoare de petrol ale Arabiei Saudite.
Noi americanii,prinşi până peste cap în eternul „război contra terorii”, purtând ilegale şi nejustificate războaie globale în numele acestuia şi al aşa-numiţilor „terorişti islamişti”, se întâmplă să fim cel mai mare creier, creator, finanţator şi susţinător al „terorii islamiste”. Ne-am folosit de aceasta ca metoda noastră principală, ca mod de operare, în timpul Războiului Rece, în întreg Orientul Mijlociu, Africa de Nord şi restul lumii musulmane. L-am inventat şi antrenat pe Bin Laden. Nu, trebuie să fie la plural. Am antrenat şi folosit şi susţinut mulţi Bin Ladeni în toată lumea. Apoi, după Războiul Rece, am continuat la fel în Asia Centrală, Balcani; Caucaz şi Xinjiang. Astăzi continuăm să fim naţiunea teroristă numărul unu a lumii. Fie prin războaiele de agresiune ilegale şi nejustificate, sau acelea puse pe seama unor „extremişti islamişti”, care se întâmplă să fie direct conduşi, instigaţi, finanţaţi şi susţinuţi de noi.
Aceşti oameni sunt mincinoşi şi corupţi. Ei nu au nicio problemă să folosească minciuni pentru a omorî un milion de irakieni şi mii de soldaţi americani doar pentru a-şi duce mai departe planurile şi nu avem niciun motiv  să credem că nu ar omorâ la fel de bine şi civili americani.
Nafeez Mosaddeq Ahmed – Teroriştii noştri
CIA a antrenat, finanţat şi susţinut Osama bin Laden şi reţelele sale de mujahedini pentru a-i învinge pe sovietici în Afganistan. După sfârşitul Războiului rece, bin Laden s-a întors împotriva Veszului şi nu am mai avut nevoie de el. Continuele sale atacuri teroriste împotriva noastră, duse peste zece ani, care au culminat cu 9/11, au provocat răspunsul nostru sub forma „Războiului împotriva terorii”. Aceasta este povestea oficială. Şi este falsă. Nu numai să serviciile secrete vestice au continuat să „se îngrijească” de grupurile extremiste şi teroriste islamiste conectate cu al-Qaeda după războiul rece; ele au continuat să facă acest lucru şi după 9/11.
A fost o perioadă, între 1945 şi 1990, în care SUA au condus lumea non-comunistă cu o brutalitate de şef de bandă, hărţuind statele vasale cu puterea lor militară şi financiară nelimitată, biciuindu-le şi ameninţându-le până le aduceau la supunere. În cercurile diplomatice de după război, o ironie bine cunoscută era aceea că SUA nu aveau prieteni, ci numai clienţi şi, în plus, şi aceia bătuţi şi hărtăniţi.
Ideea era aceea de a înconjura Uniunea Sovietică şi China cu baze şi apoi să le blocheze militar, economic şi diplomatic într-un cârd de state comuniste de la Ungaria şi Cehoslovacia, în Europa de Est, la Coreea de Nord, la Pacific, şi de la sudul Siberiei până la republicile sovietice din Asia Centrală. Cu alte cuvinte, o mare parte a teritoriului Eurasiatic.
Şi apoi, când Zidul Berlinului a căzut în 1989, iar Uniunea Sovietică s-a prăbuşit şi a dispărut de pe faţa pământului în 1991, era gata. Împreună cu fosta lume comunistă, „blocarea” ca politică era aruncată la coşul de gunoi al istoriei – dar a fost ea? În mod ciudat, după cum arată Alfred McCoy, dacă te uiţi la bazele militare ale Washingtonului (care s-au înmulţit în epoca post-sovietică), la conflictele sale şi la accentul pus pe politica sa externă, tentativele americane de „a bloca” ţinuturile centrale ale Eurasiei, în special Rusia şi China, nu s-au oprit nicio clipă.
Suferinţa totală este enormă: victimele, familiile ciopârţite, natura structura (prin verticalizare) şi cultura (prin brutalizare, mituri ale răzbunării şi onoarei) deteriorate. Cele mai multe se potrivesc unui singur model: construirea unui imperiu al SUA, bazat pe exploatare economică a altor state şi altor popoare, folosind violenţa directă şi indirectă, deschisă (Pentagonul) şi ascunsă (CIA); cu sprijin deschis şi ascuns de la aliaţii SUA. Rezultatul este structura clasei internaţionale, cu diferenţe crescânde între ţările sărace şi bogate şi între oamenii săraci şi bogaţi. Descoperim mereu că SUA sprijină pe cei care favorizează afacerile şi creşterea americană, şi acţionează împotriva celor care acordă prioritate distribuirii şi nevoilor de bază ale celor mai nevoiaşi. Aceştia mor, câte 100.000 pe zi, subnutriţi, neîmbrăcaţi, fără adăposturi, fără a fi îngrijiţi, fără şcolarizare, fără locuri de muncă şi fără viitor.
Prin examinarea acestor trei exemple contemporane de insecuritate alimentară şi înfometare – Yemen, bazinul lacului Ciad din Africa de Vest şi Sudanul de Sud – devine clar că foametea este astări inextricabil legată cu geopolitica şi imperialismul. Căci, în fiecare dintre cazuri, imperiul condus de SUA este, în final, responsabil pentru imaginile tulburătoare ale copiilor schelet, mamelor incapabile să aibă lapte pentru copilaşii lor şi corpurile în vârstă care se descompun.
Întrebarea este: cum a fost posibil să vedem un dezastru al foametei şi umanitar desfăşurându-se efectiv chiar la picioarele personalului militar american şi francez, dacă aceste forţe sunt acolo numai din motive umanitare?
Dar tristul adevăr este acela că imperiul este prea puţin interesat să salveze vieţile milioanelor de nigerieni şi camerunezi. El este concentrat pe extragerea resurselor şi împiedicarea rivalului chinez de a acţiona, ca peste tot pe continent ... şi în mijlocul acestui nou „mare joc” milioane de africani plătesc cu vieţile lor.
În acest context merită să ne reamintim despre completa desfăşurare a puterii militare americane. Toată lumea este o scenă – sau o zonă de regizare – pentru trupele americane. Există aproximativ 800 de baze militare pe teritorii străine. Comandourile americane acţionează în mai mult de 130 de ţări anual. Şi nici lumea întreagă nu este suficientă pentru Pentagon care vrea să domine nu numai solul, marea şi aerul, ci şi spaţiul extraterestru, cyberspaţiul şi chiar spaţiul interior, dacă luăm în calcul eforturile de a obţine “total information awareness” prin cele 17 agenţii de informaţii dedicate – la un  cost de 80 miliarde dolari anual –colectării tuturor datelor de pe planeta Pământ.
Va urma.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Materialişti contra materiei - omul maşină, negarea femeii şi a bărbatului, veţi fi ca Dumnezeu...

    de Anthony Esolen Care este miza în controversele actuale legate de bărbat și femeie? Nimic altceva decât creația însăși. Una dintr...