luni, 25 ianuarie 2021

Elitele din BigTech se cred excepţionali (zei, semizei) nu datorită averilor, ci calităţilor înnăscute; lumea trebuie deci să li se supună!

 Un studiu academic realizat de cercetători din SUA și Germania a concluzionat că elitele din Big Tech sunt complet diferite de toate celelalte persoane de pe planetă și pot fi plasate în propria clasă.

Cercetarea noastră contribuie la eliminarea unui gol de cercetare în societățile cu inegalități în creștere”, notează autorii studiului de la două universități germane și Ralph Bunche Institute for International Studies din New York.

Cercetarea se concentrează pe analizarea limbajului folosit în aproape 50,000 de tweet-uri și alte declarații online de către 100 dintre cele mai bogate elite din Big Tech listate de Forbes.

Cercetătorii concluzionează că elitele din BigTech, cum ar fi Mark Zuckerberg și Bill Gates, prezintă o viziune asupra lumii „meritocratică”, ceea ce înseamnă că nu văd bogăția ca sursă a influenței sau succesului lor, ci mai degrabă cred că abilitățile lor înnăscute și credințele mai altruiste le-au permis să obţină puterea.

„Constatăm că cei mai bogați 100 de membri ai lumii tehnologice dezvăluie atitudini distincte care îi diferențiază atât de populația generală, cât și de alte elite bogate”, afirmă studiul.

Rezultatele arată că elitele din BigTech vorbesc în mod constant despre faptul că a crede în democrație, a fi filantropic și a ajuta fac lumea un loc mai bun pentru alte persoane.

Cu toate acestea, poziția lor într-un sistem democratic este contradictorie – ca urmare a bogăției lor enorme, ele au o influență disproporționată asupra modului în care sunt cheltuite discreţionar veniturile”, observă cercetătorii.

Cercetătorii au constatat că limba utilizată de elitele tehnice include în mod regulat cuvinte precum „merit”, „distinct”, „excelent”, „valoare”, „virtute”, „avantaj”, „superioritate”, „perfect”, „important” și „semnificativ”.

Cercetătorii mai observă că „elita tehnologică poate fi considerată drept o „clasă pentru sine” în sensul lui Marx – un grup social care împărtășește anumite puncte de vedere ale lumii, ceea ce înseamnă, în acest caz, o ideologie meritocratică, misionară și inconsecvent democratică.”

Cercetătorii au remarcat ironic că studiul a avut limitări datorită faptului că nu au putut accesa limba folosită de toate cele 100 de elite tehnice din top, deoarece Twitter este interzis în China.

Dar conturile Twitter pe care au putut să le acceseze ar putea fi gestionate și de profesioniști în PR și sunt, evident, proiecții publice ale modului în care elitele tehnice doresc să fie văzute de către public în general, prin urmare limbajul folosit poate fi „strategic”.   

Constatările reuşesc într-un fel să explice de ce elitele din BigTech sunt atât de înclinate să cenzureze și să scoată de pe paltforme pe cei care au opinii despre lume în contradicție cu ale lor.

Sursa: https://summit.news/2021/01/21/academic-study-finds-big-tech-elites-are-in-their-own-class-different-to-rest-of-humanity/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu