luni, 21 martie 2022

Statele Unite greşesc dacă înfruntă Rusia pentru Ucraina - afirma în urmă cu 8 ani, în plină criză a Maidanului, Clifford A. Kiracofe

  


 

Publicat: Feb 16, 2014 

Criza din Ucraina are implicații pentru Europa și nu numai. Înainte ca situația să scape de sub control, trebuie să fie soluționată în mod echitabil prin mijloace diplomatice și politice.

O confruntare a Occidentului cu Rusia din cauza Ucrainei nu servește niciunui scop util și nu poate duce decât la reapariția tensiunilor din timpul Războiului Rece. Conceptul Noului Drum al Mătăsii al Chinei, care se extinde în Europa de Est, poate fi subminat de instabilitatea provocată de Occident în regiune.

În cazul în care cooperarea dintre marile puteri cu Rusia este împiedicată de intervenția necorespunzătoare a Washingtonului în Ucraina, va deveni inevitabil dificil să se găsească soluții diplomatice la problemele presante din Orientul Mijlociu.

Situația din Ucraina este complicată. Diviziunea culturală și politică Est-Vest din interiorul Ucrainei derivă din chestiuni de etnie, limbă și religie.

Această divizare nu a fost încă rezolvată într-o identitate ucraineană mai largă, astfel încât țara este supusă manipulării de către forțele interne și externe.

Unii experți spun că, în cel mai rău caz, criza actuală din Ucraina ar putea duce la un război civil. În cazul în care izbucnește un război civil, este posibilă o intervenție militară occidentală și rusă.

Împărțirea este un alt scenariu. Întrebarea este dacă împărțirea ar putea fi pașnică, așa cum s-a întâmplat în cazul fostei Cehoslovacii.

Un al treilea scenariu implică un compromis substanțial care ar actualiza actuala constituție pentru a permite o mai mare autonomie a regiunilor în cadrul unei noi structuri federale.

În acest fel, tensiunile ar putea fi atenuate, permițând regiunii estice să aibă mai multe legături economice cu Rusia și regiunii vestice să aibă mai multe legături economice cu UE.

Până în prezent, UE s-a abținut de la sancțiuni economice împotriva Ucrainei, în ciuda presiunilor din partea Washingtonului. Dar orice plan de a transforma Ucraina într-un stat vasal dezindustrializat este un eșec.

Oricare ar fi formulele alese pentru rezolvarea crizei actuale, este fundamental ca ucrainenii să își elaboreze singuri propriul destin. Extremismul neo-nazist trebuie suprimat.


Există implicații internaționale mai ample. Criza actuală ar putea duce la o confruntare serioasă a SUA cu Rusia, ceea ce ar însemna că ar fi pusă sub semnul întrebării cooperarea între marile puteri în alte părți ale lumii.

Cooperarea dintre SUA și Rusia în Orientul Mijlociu în ceea ce privește Siria și Iran ar putea să fie pusă pe butuci. Aceasta, la rândul său, ar putea duce la creșterea tensiunilor regionale și la posibilitatea unui război regional.

Presa occidentală a relatat comentariile vulgare referitoare la UE ale Victoriei Nuland, care este secretar de stat adjunct al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice.

Mass-media s-a abținut să raporteze că Nuland este soția lui Robert Kagan, care este un lider cheie al rețelei politice neoconservatoare pro-sioniste.

Este bine cunoscut faptul că neoconservatorii pro-Israel exprimă o aversiune politică și culturală profundă față de Rusia și promovează perspectivele Războiului Rece. O astfel de mentalitate subminează diplomația globală a SUA și interesele naționale ale SUA.  Prin urmare, dna Nuland este persoana nepotrivită pentru o înaltă poziție diplomatică americană, spun criticii.

Folosirea crizei ucrainene pentru a submina relațiile de mare putere dintre SUA și Rusia și acțiunea lor comună constructivă în Orientul Mijlociu servește intereselor israeliene. Ajută Israelul și aliații săi neoconservatori din SUA și din Europa să facă presiuni pentru o acțiune militară unilaterală a SUA împotriva Siriei și Iranului.

Până în prezent, administrația Obama nu a reușit să "reseteze" corect relațiile cu Rusia. În urmă cu doi ani, Casa Albă a trimis în mod nechibzuit la Moscova, în calitate de ambasador, un academician neexperimentat și nedorit. Recenta demisie a acestuia trebuie să ducă la trimiterea de către SUA a unui diplomat profesionist cu experiență în acest post critic.

Mulți critici spun că președintele Barack Obama nu are o moștenire pozitivă în ceea ce privește problemele interne, care, într-adevăr, sunt o mizerie evidentă. Ei spun că singura sa speranță pentru o moștenire favorabilă constă în succesul politicii externe.

Dar, pentruca Obama să aibă vreun succes în politica externă, trebuie să reușească să aibă relații corecte cu marile puteri. Într-o lume din ce în ce mai multipolară, Washingtonul nu este în măsură să își impună voința în mod unilateral.

Washingtonul trebuie să se angajeze într-un dialog diplomatic constructiv cu Rusia, mai degrabă decât să se confrunte cu Rusia în legătură cu periculoasa criză din Ucraina.

a fost membru de rang înalt al personalului Comisiei pentru relații externe a Senatului.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu