luni, 9 noiembrie 2020

Uitaţi închisorile, viitoarea pedeapsă va fi virtuală. Pentru unii în palate, pentru alţii în barăci din bidoane

În primul episod despre Marea resetare există un link care trimite către textul de mai jos, despre cum vom fi pedepsiţi în viitoarea societate rezultată din ceea ce azi ni se propune (impune, mai corect) sub această ambiguă şi „generoasă” denumire, acoperitoare a unui mult mai prozqaic şi întunecat stat totalitar. Pentru a vă ajuta să digeraţi şi să asimilaţi cât mai bine subiectul ceţos al „resetării” (confiscării) lumii, vă redau mai jos textul articolului. Comentariile despre cum putem ajunge pedepsiţi în masă pentru delicte de opinie şi atitudine, despre cum pedofili, psihopaţi sau criminali sîngeroşi îşi pot face de cap în continuare, despre cum cei protejaţi de sistem, chiar dacă condamnaţi, vor avea regimuri preferenţiale - de exemplu, cum va fi să -ţi petreci pedeapsa într-un palat aflat pe un domeniu întins -  şi multe altele le puteţi, sunt sigur, face singuri.

Închisorile au devenit simbolul dominant al pedepsei în democrațiile moderne. Dar ele sunt scumpe și fundamental nu funcționează. În 2020 vom explora modalități de utilizare a tehnologiei pentru a crea închisori virtuale care ar putea înlocui în cele din urmă varianta din cărămizi și mortar. Oportunitățile, atât pentru deţinuti, cât și pentru stat, sunt uriașe. Dar la fel și riscurile. 

După cum știu responsabilii politici și deținuții, închisorile sunt printre cele mai risipitoare instituții din societate. Ele risipesc bani: În Marea Britanie, costă aproximativ 80,000 £ pe an pentru a găzdui un deţinut, luând în considerare costurile mari de capital implicate în construirea și întreținerea închisorilor. 

Ele pierd potențial: trăind în izolare cu amintirea constantă a eșecurilor trecute și actuale și alături de cel mai antisocial din societate nu este contextul ideal pentru dezvoltarea abilităților de viață.

Și risipesc şi oportunități de reducere a criminalității, utilizând fonduri care ar putea fi investite în politici inteligente și sprijin timpuriu pentru cei cu background de traume, abuzuri și neglijare – toate acestea fiind mult mai rentabile. 

Monitorizarea electronică, sub formă de etichete, utilizează deja tehnologii de localizare, GPS și radio-frecvență. Acestea vor fi completate de sisteme sofisticate care vor permite corelarea locației persoanelor aflate sub supraveghere cu rapoartele privind criminalitatea. . Acest lucru va crea un domeniu de aplicare imens pentru a impune restricții suplimentare cu privire la locul în care merg, cu cine se asociază și ce fac.Există, de asemenea, posibilitatea de a face uz de realitatea virtuală pentru cei aflați în arest la domiciliu sau interdicţii pentru a sprijini învățarea de la distanță (gândiți-vă la cursuri de instalații sanitare în sisteme VR), sau pentru a recrea privaţiunile de închisoare prin solicitarea unui anumit număr de ore în singurătate cu sistemul VR. 

Închisorile virtuale vor costa mult mai puțin decât penitenciarele – etichetele GPS sunt raportate la un cost de 9 £ pe zi – și s-ar simți cu siguranță ca o pedeapsă grea, cu un nivel ridicat de restricție simțit tot mai acut atunci când trăiesc alături de cei care pot să-şi vadă în linişte de treburile lor. Dar efectul unei închisori virtuale asupra prevenirii recidivei este necunoscut. În teorie, capacitatea tehnologiilor de a le permite celor pedepsiţi să-și păstreze legăturile pro-sociale – de exemplu, cu munca și familia – ar trebui să reducă infracțiunile. Dar există totuşi un risc ca cei supuși unor astfel de restricții să fie supărători pentru alţii. 

Dacă dorim să introducem închisori virtuale, va trebui să răspundem la câteva întrebări cheie. În primul rând, cine ar trebui să fie trimis în ele? Dacă vedem închisorile virtuale ca o alternativă mai dură la amenzi și sentințe comunitare, atunci vom aduce şi mai mulți oameni în sistemul nostru judiciar, sporind costurile. Introducerea în sistem acelor mai periculoşi ar putea crea alte riscuri. Închisorile virtuale ar putea face aproape sigur faptul că orice alte infracțiuni vor fi detectate și pedepsite, dar cei carora nu le pasă de consecințe vor fi în continuare în măsură să găsească modalități de a comite infracțiuni.

În al doilea rând, ce se întâmplă cu încălcarea regulilor de închisoare virtuală? Un regim sensibil ar permite infracțiuni minore, cum ar fi un deţinut care părăsește zona permisă în cazul unei urgențe medicale. Dar infracțiunile mai mari pot duce la încarcerarea într-o închisoare din cărămizi și mortar.

În al treilea rând, cum ar trebui să arate regimul exact? La fel ca în sistemul penitenciarului fizic, există alegeri privind cât de mult să ne concentrăm asupra izolării și pedepsirii imediate, în detrimentul schimbării personale, care oferă rezultate pe termen lung.

În 2020, închisorile virtuale vor continua să fie construite pe măsură ce extindem rolul tehnologiei în supravegherea infractorilor. Dar nu avem nici o idee dacă vom fi intra ca nişte somnambuli într-o lume mai umană și eficientă, sau într-una distopică, mai costisitoare.

Sursa: https://www.wired.co.uk/article/virtual-prisons



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu