vineri, 29 noiembrie 2019

6500 de gene diferenţiază femeile de bărbaţi; şi nu se lasă anihilate de mecanismele selecţiei naturale. Deci, care gen construit social?


Vești neplăcute pentru sustinatorii teoriei (ideologiei) de gen. Cercetătorii au analizat 20,000 gene diferite, sortându-le după sex și în funcție de diferențele de expresie din fiecare țesut organic.
S-a constatat că aproximativ 6500 dintre aceste gene au fost exprimate mai mult pentru un sex, în cel puțin un țesut organic. De exemplu, ei au constatat că genele puternic exprimate în pielea bărbaților, în comparație cu femeile, sunt cele legate de păr. Expresia genelor pentru construcţia musculară era mai mare la bărbați, iar cea pentru depunerea de grăsime la femei. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, genele legate de sex în glandele mamare, dintre care jumătate se exprimă la bărbaţi. Cum bărbații dispun de un „echipament mamar” perfect prezent, dar nefuncțional , cercetătorii cred că unele gene ar putea contribui la inhibarea lactației.
Un alt fapt notabil este prezența unei gene active în creierul femeilor. Cercetătorii consideră că aceasta ar putea proteja neuronii de boala Parkinson, care este mai frecventă și care se declanșează mai devreme la bărbați decât la femei. Proiectul a început în urmă cu câțiva ani, când cercetătorii, profesorul Shmuel Pietrokovski și doctorul Moran Gershoni de la Departamentul Geneticii Moleculare de la Institutul Weizmann s-au întrebat de ce unele boli sunt mai răspândite decât altele. În special, aceștia s-au întrebat de ce 15 % dintre cuplurile care încearcă să aibă un copil sunt sterile. Aceasta sugera că mutații genetice care afectează fertilitatea sunt destul de răspândite. Această mare prevalență i-a uimit pe cercetători, deoarece, în mod logic, aceste mutații, care afectează supraviețuirea speciei prin reducerea numărului de descendenți, ar fi trebuit să fie eliminate prin selecție naturală — un mecanism cheie al teoriei evoluției, care modifică trăsăturile moștenite de o populație ca urmare a mutațiilor genetice aleatorii. Cercetătorii au constatat că mutaţiile genelor specifice materialului seminal persistă, deoarece aceste gene sunt exprimate numai la bărbaţi. O mutație care este problematică doar pentru jumătate din populație, indiferent cât de dăunătoare va fi aceasta, va fi transferată la generația următoare prin cealaltă jumătate, femeile.
Dar într-un nou studiu, publicat în journal BMC Biology, cercetătorii și-au extins analizele pentru a include gene care, deși nu sunt necesare pentru fertilitate, se exprimă totuși diferit în bărbați și femei. Pentru a identifica aceste gene, cercetatorii au folosit proiectul Gtex, un studiu amplu care a înregistrat expresia genică umană a multor organe și țesuturi corporale pentru aproximativ 550 de donatori adulți.
Cercetătorii au examinat tendința fiecărui sex de a acumula mutații pentru a determina dacă selecția naturală a exercitat o presiune mai mare sau mai mică asupra genelor specifice bărbaților sau femei. Cu alte cuvinte, încercau să determine măsura în care mutațiile dăunătoare sunt eliminate sau tolerate. S-a constatat că eficiența selecției naturale este mai scăzută în multe dintre aceste gene. «cu cât o genă este mai specifică sexului, cu atât este mai puțin selectată,» a spus Dr. Gershoni. "Și încă o diferență: Această selecție a fost și mai slabă la bărbați." Aceasta înseamnă că, cu cât o mutație genetică a fost specifică unui gen, cu atât mai mult a fost tolerată și a rămas în populație.
Deși cercetătorii nu pot explica pe deplin ce se întâmplă, acestea sugerează ca o explicație o teorie a evoluției sexuale din anii '30. „În multe specii, femelele pot produce doar un număr limitat de progenituri, în timp ce bărbații pot produce, teoretic, mult mai mult; supraviețuirea speciei depinde, prin urmare, de mai multe femei, decât bărbaţi, care supraviețuiesc în populație”, a declarat profesorul Pietrokovski. Prin urmare, selecția naturală poate fi mai „laxă” cu gene care sunt dăunătoare numai la bărbaţi. Astfel, ele pot supraviețui în populație, adesea transmise la nivelul mamei. Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o altă diferență genetică în studiul lor. De exemplu, ei au găsit genele sexuale în glandele mamare, dintre care jumătate au fost exprimate de bărbați. În cazul în care bărbații au un „echipament pentru sân” perfect adecvat, dar nefuncțional, cercetătorii consideră că unele gene ar ajuta la eliminarea lactației. Interpretarea unora dintre rezultate a fost neclară. S-a constatat că unele gene sunt exprimate doar în ventriculul stâng al inimii la femei. Însă una dintre aceste gene, legată și de absorbția calciului, a arătat niveluri ridicate de expresie în rândul femeilor tinere, niveluri care au scăzut brusc odată cu vârsta. Cercetătorii consideră că această genă este activă până la menopauza, protejând inimile femeilor și putând provoca boli cardiace și osteoporoză atunci când expresia ei se oprește. De asemenea, au identificat expresia unei gene sexuale în ficat care reglementează metabolismul medicamentelor, care diferă între femei și bărbați. “Genomul de bază este aproape la fel pentru noi toți, dar se exprimă diferit în organism, în funcție de individ”, a declarat Dr. Gershon. “Astfel, în ceea ce privește diferențele de gen, constatăm că evoluția funcționează adesea în exprimarea genetică. În mod paradoxal, genele sexuale cu mutații nocive sunt mai susceptibile de a fi transmise, inclusiv cele care modifică fertilitatea. Din acest punct de vedere, bărbații și femeile se confruntă cu presiuni de selecție diferite și, cel puțin într-o anumită măsură, evoluția umană ar trebui considerată o coevoluție.” Studiul subliniază, de asemenea, necesitatea unei mai bune înțelegeri a diferențelor dintre bărbați și femei în ceea ce privește genele patogene sau răspunsul acestora la tratament.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu