joi, 3 martie 2011

Soren Kierkegaard: GRIJILE PĂGÂNILOR (2)- Jurnal de filosofie creştină

Grijile păgânilor, este prima parte a cărţii Discursuri creştine, publicată de Kierkegaard în 1848. O lectură foarte nimerită înaintea, dar şi în timpul, Postului Mare. Şi oricând altcândva.


Căci un om nu învaţă în mod natural de la "ceilalţi" decât ceea aceştia sunt; şi în chiar felul acesta lumea înţelege să-l înşele şi să-l împiedice să fie el însuşi.
Iar "ceilalţi" nu ştiu nici ei ceea ce sunt; nu ştiu niciodată decât ceea ce sunt "ceilalţi".
Atunci când eşti tu însuţi fiind în Cel care este în şi pentru el însuşi, poţi să fii în şi pentru aproapele tău, dar nu este posibil să fii tu atunci când eşti numai pentru ceilalţi.

(Păgânul) este ceea ce "ceilalţi" fac din el şi ceea ce el însuşi se face nefiind decât pentru ceilalţi. Grija lui este aceea "de a nu fi nimic", de a nu fi absolut de loc.
Dar grija lui este încă şi aceea de "a deveni ceva în lume".

Să devii Consilier la Curte: asta ar fi ceva; şi el trebuie mai mult decât orice să devină ceva în lume; a nu fi absolut nimic "te aduce la disperare". "Te aduce la disperare":  vorbeşte de parcă nu ar fi deja disperat. 

Grijile păgânilor, grija lipsei de importanţă

Niciun om important nu poate să fie salvat ca atare, ci doar ca un om smerit.

De fapt, nici nu mai vorbiţi cu un om; în setea sa pentru demnităţi şi onoruri, el a devenit obiectul poftei sale nemăsurate: ca om, el nu mai este decât un titlu.


Grijile păgânilor, grija grandorii

Traducere: Paul Ghiţiu (Va urma)

2 comentarii:

  1. Draga Paul,revin cu un scurt comentariu. Cel trimis anterior n-a fost postat dintr-o eroare a mea.
    Blogul tau are o componenta culturala, filosofica importanta. Este unul din cele mai rotunde "produse"(scuze pentru cuvant),o mica bijuterie unde calitatea nu face niciodata rabat pentru "rating".
    Ma intorc totdeauna cu mare placere la ganditorii crestini romani sau din alte parti promovati in aceste pagini.
    Inteleg ca lucrezi la traducerea din Keirkegaard. Sa ai parte de o mare reusita....

    RăspundețiȘtergere
  2. Mulțam, Ioane. De-abia acum am văyut comentariul tău și, culmea, pe stiri.azi sau ceva asemănător. Si mă bucur ca ţi-a, scris ieri că m-ai făcut praf cu omul şi câinele, ca să fie clar că nu e doar o întoarcere a aprecierilor tale.
    Şi încă odată, mă bucur că ne-am reîntîlnit.

    RăspundețiȘtergere