joi, 15 ianuarie 2015

Femei din Europa atrase în Statul Islamic pentru a face copii luptătorilor şi prozelitism onlineFemeile din Statul Islamic se folosesc reţelele sociale ca pentru a-şi convinge prietenele şi cunoştinţele din ţările vest-europene să se alăture mişcării, o dezvoltare a evenimnetelor care ar putea duce la extinderea ISIS în afara Orientului Mijlociu, susţin în acest moment experţii.

Fundaţia Quilliam, un think tank londonez care combate extremismul, a spus într-un raport oferit presei marţi că Statul Islamic se foloseşte de Twitter, Facebook, Instagram şi alte platforme de social media ca să recruteze luptători din occident, inclusiv „femei tinere care se duc să devină nevestele jihadiştilor."

„Unele dintre femeile din Europa de Vest care trăiesc acum în teritoriile Statului Islamic şi-au luat rolul în serios, au devenit mai radicale şi fac prozelitism atât online, cât şi offline, chemând mai multe femei pentru a se alătura califatului," spune raportul.

Experţii politic americani au comentat aceste constatări, adăugând că Statul Islamic a reuşit să convingă femei occidentale să vină în Siria şi apoi le-a folosit ca să-şi convingă prietenele de acasă să se alăture şi ele califatului.

„Ele erau pe Facebook şi au ajuns să vorbească cu nişte războinici din Siria care le-au descris o viaţă foarte romantică: vii aici, te măriţi cu un războinic, dai naştere unor jihadişti care vor lupta pentru cauza islamului, iar viaţa ta va avea sens, nu vei duce o viaţă superficială şi frivolă cum este cea pe care o duci acum în Occident," a explicat Haleh Esfandiara, directoarea de programe pe Orientul Mijlociu de la Woodrow Wilson International Center for Scholars.

„Îşi văd prietenele acoperite cu văl şi înarmate cu automate şi, probabil, că li se pare foarte interesant"

„Ele îşi văd prietenele acoperite cu văl şi înarmate cu automate şi, probabil, că li se pare foarte interesant", a continuat Esfandiara.

Statisticile citate de Esfandiara sunt tulburătoare: circa 60 de femei din Franţa s-au alăturat Statului Islamic, 40-50 din Marea Britanie, 50 din Germania şi două fete din din înalta societate  din Austria. Fetele, cu vârste cuprinse între 13 şi 26 de ani, se duc în Turcia şi de acolo trec graniţa în Siria unde se întâlnesc cu cei cu care au vorbit pe internet. Odată ajunse în Siria şi sub controlul Statului Islamic, femeile sunt măritate cu războinici. Nu se pot întoarce acasă nici dacă doresc acest lucru, a spus Esfandiara.

„În majoritatea cazurilor devin casnice", a explicat ea mai departe. „Ele au acces la net şi vorbesc cu prietenii lor din Europa şi încearcă să-i recruteze. Nu este foarte clar dacă sunt supravegheate în timp ce fac asta. Nu a existat însă nicio plângere (de la femei), ele doar glorifică viaţa lor de acolo."

James S. Robbins, un expert pe probleme de securitate naţională din cadrul Consiliului American pentru Politici Externe, ne-a spus că Statul Islamic foloseşte tacticile unei secte. Membrii noi sunt ademeniţi, apoi sunt antrenaţi să-şi folosească propriile reţele sociale ca să recruteze mai mulţi membri.

„Nu este un lucru nou pentru acest tip de mişcări de a ademeni oameni folosind - nu ştiu dacă despre asta este vorba, nu e obligatoriu să o numim sexualitate - promisiunea a ceva, paradis sau pur şi simplu ceva mai bun," a spus Robbins. „Mişcările de masă, sectele, sunt attractive pentru persoanele nemulţumite din societăţile liberale, care nu-şi găsesc locul, sau caută ceva poate mai mare decât ei înşişi. Cee ace se întâmplă se potriveşte ideii că, dacă intră în această mişcare, va fi chiar realizarea a cee ace căutau."

Robbins a accentuat, la fel ca Esfandiara, faptul că niciuna dintre acele femei care şi-au părăsit caminele din Europa şi s-au alăturat Statului Islamic nu a făcut vreo declaraţie publică negativă despre grupare. El a mai spus că gruparea, cunoscută ca ISIS sau ISIL, se pricepe să-şi menţină imaginea şi ar prefera să-i ucidă pe cei nemulţumiţi, decât să-i lase să se plângă.

„ISIS a aranjat un interviu cu Sabina Selimovic, o adolescentă austriacă, care a spus cât de minunat este acolo, că le place, că au cereale, că sunt halal, dar sunt bune," a adăugat Robbins. „Asta creează o reacţie rapidă, este o prezenţă sofisticată pe social media şi pe media în general şi, din acest punct de vedere, sunt o grupare foarte complexă şi foarte periculoasă."

Femeile care se duc acolo ca să se alăture grupării militante o duc mult mai bine decât cele care sunt obligate să se alăture grupării când oraşele lor sunt ocupate violent, cum s-a întâmplat cu femeile yazidite capturate la începutul anului (2014). Acele femei şi acele fete, care mergeau la şcoală, se uitau la TV pe satelit, se jucau cu păpuşi şi ascultau radio sunt fie vândute ca sclave sau violate.

„Când ISIS captureză un oraş, separă femeile de bărbaţi şi copii, apoi separă femeile mature de tinere şi de fetiţe şi le închid în nişte case, de fapt un fel de închisori," ne-a explicat Esfandiara. „Vând femeile mature în târguri de sclavi pe sume între 500 şi 1000 de dolari, iar războinicii le cumpără."

Ea a adăugat că-n unele cazuri femeile, care sunt violate, rămân însărcinate şi sunt ostracizate.

„Unele sunt forţate să devină prostituate, pentru c-au fost violate de prea multe ori," explică Esfandiara. „Acest tratament este barbar şi crud."

Unele dintre sclave ajung să lucreze pentru occidentale care s-au alăturat Statului Islamic ca neveste ale luptătorilor, a spus Esfandiara. Alte localnice lucrează în brigăzi care supraveghează codurile vestimentare şi alte reguli.

Robbins spune că şi femeile occidentale sunt obligate imediat să se mărite cu războinici, în faţa cărora n-au niciun drept, şi sunt folosite în principal pentru sex şi procreere. El a mai spus că unul dintre cele mai periculoase aspecte ale influenţei pe social media a organizaţiei este capacitatea lor să convingă „lupii singuratici" din afară să comită atentate în ţările lor natale.

Chiar dacă reţelele sociale încearcă să elimine conturile utilizatorilor cunoscuţi ca membri ai Statului Islamic, mesajele lor tot ajung adesea să fie larg răspândite şi nu numai prin susţinătorii lor, dar şi prin mass-media. „Îşi transmit mesajele cunoscuţilor şi astfel se răspândesc peste tot," a mai spus Robbins.

Articolul a apărut pe 6 noiembrie sub semnătura lui Colleen Curry cu titlul: The Islamic State is Successfully Recruiting European Women to Come Join the Caliphate. Poate fi găsit parţial, ca montaj video şi pe https://www.youtube.com/watch?v=7IcdCEwcOYo .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu