sâmbătă, 15 februarie 2014

Omul fără gânduri

         S-a înmulţit până a deveni masă ceea ce altădată părea a fi excepţia: omul fără gânduri. Îl vezi legat, ca o prelungire a dispozitivelor, de telefoane, tablete, televizoare, calculatoare, pentru jocuri, chat-uri fără subiect, cumpărături on-line, mail-uri, pornografie... Priveşte fix în ecranul respectiv în timp ce două degete mari pentru gadgeturile mici, sau mai multe, pestru tastaturile serioase, se ridică şi coboară ritmic, în mare viteză. Sunt împreună când lucrează, când nu lucrează, în metrou, tramvai, sau autobuz, alături de şofer în maşina mică, la masă, la wc, în pat, în locul lecturilor, în locul lecţiilor, în locul comunicării reale cu ceilalţi, în locul grijii pentru ceilalţi, în locul dragostei, în locul a tot ceea ce ar putea să construiască armonios timpul pe care îl petrecem în această viaţă.
          Îl vezi părăsind şcoala fără să aibă habar pe unde a trecut, îl vezi în birourile politicii şi ale administraţiei centrale şi locale, îl vezi în clădirile sticloase ale multinaţionalelor, îl vezi în magazinele de firmă din mall-uri, îl vezi oriunde te-ai întoarce, oriunde ai intra, orice ai face în afara spaţiului tău, în măsura în care nu a fost şi acesta linkuit la un astfel de produs pentru spălarea creierului.
          Omul fără gânduri devine în scurt timp omul fără conştiinţă (lipsa gândurilor aduce atrofierea, sufocarea, dispariţia conştiinţei), adică exact ceea ce vor să construiască "arhitecţii" lumii viitoare; ceea ce şi-au propus, rând pe rând, luminiştii, umaniştii, progresiştii, socialiştii, comuniştii.
          Omul fără conştiinţă nu este altceva decât produsul real, mai ieftin şi în producţie de masă, numit omul bionic. Varianta cealaltă, recent expusă public, robotul cu aspect şi structură de om şi care costă 1 milion de dolari nu este decât o diversiune. Ca să adoarmă vigilenţa. Căci ce nevoie ar mai fi să cheltuieşti atâţia bani pentru a face un robot cu aspect de om, doar că, eventual, mai forţos, când ai armate uriaşe de oameni cu creierele spălate şi cu sufletele sterilizate, care vor asculta tot ceea ce le vei sugera sau le vei cere.
          

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu