marți, 3 mai 2011

Osama vs SUA

          Osama a fost omorât. Foarte bine. Eu credeam că e mort mai de mult şi că restul e doar "strategie". Poate că nu era. Prea puţin important.
          Absolut deconcertantă este însă împăunarea americanilor, în frunte cu preşedintele Obama, pe marginea acestei morţi. Unchiul Sam a omorât un purice, un ţânţar, fie, o căpuşă şi strigă cât îl ţin puterile ce mare victorie a obţinut; de parcă ar fi doborât un urs. 
          După 10 ani în care, dacă e adevărată varianta lor, Osama şi-a bătut joc de ei. 
          Poate fi un succes - tardiv - al unui serviciu de informaţii, antitero, de acţiuni speciale, al unui departament, al unui grup de luptă, dar al SUA? Al celei mai formidabile maşini de luptă a planetei?  
          Probabil că ei nu-şi dau seama de mesajul pe care îl propagă în lumea întreagă: Osama vs SUA, Osama s-a bătut de la egal la egal cu SUA. Şi SUA a învins, dar atât de greu, cu atâtea pierderi.  Oricine poate face acelaşi lucru.
          E ridicol şi în acelaşi timp înspăimântător. Pentru că dacă un stat poate fi egal cu un om, atunci vom vedea mulţi alţi Osama tâlhari sau demenţi provocându-l pe unchiul Sam la luptă; acasă la el şi oriunde vor ei. Asta ar fi unu.
          Şi doi: cam cât mai valorează în aceste condiţii - hai, că lumea nu e încă prea conştientă, dar nu peste mult timp va fi - protecţia americană faţă de ameninţarea altor state, unor grupări teroriste, unor formaţiuni de guerillă....

Un comentariu:

  1. Un punct de vedere corect,prea multa impaunare si entuziasm......Si apoi raul ramane,cu sau fara Osama:fundamentalismul islamic bine infipt in Orientul Mijlociu,Asia,poate chiar,la un moment dat,in tarile nord africane de la Mediterana(acum "prinse" in "revolutii" progresiste.....)

    RăspundețiȘtergere