luni, 4 aprilie 2011

Sondajul CURS: Băsescu, jupânul Opoziţiei

       Sondajul CURS ne arată ceea ce prevăzusem în diverse analize anterioare: că USLul are meritate motive de îngrijorare - şi de aici, de dezbinare şi de rupere (cel mai târziu după alegerile locale) - iar PDLul are nemeritate motive de bucurie. Dar înainte de a argumenta de ce, o remarcă: sondajul este - parcă şi primul - care ne  dezvăluie ceea ce ştia toată lumea, mai puţin Ponta şi Antonescu, că,  USL-ul s-a făcut degeaba; sau nu chiar degeaba, ci pentru pierderea lor şi pentru câştigul lui Voiculescu, care, dacă alianţa nu sare în aer până atunci, va putea să-şi frece din nou, din când în când, posteriorul de scaunele de la Senat; 59%, cu cât este evaluată electoral alianţa socialistă, este mai puţin decât aveau împreună PSD şi PNL înainte de încheierea ei, ca să nu mai luăm în calcul şi 1% al PCului, care la caşcaval va primi însă circa 4%. Şi ca să nu vorbim nici de faptul că raportul dintre PSD şi PNL, ca opţiune de vot, a scăzut de la 1,8 la 1,6. Nimic tragic, deocamdată, doar un alt motiv de iritare.
        Din datele care ne-au fost puse până acum la dispoziţie, în susţinerea afirmaţiei de la început, am următoarele 5 argumente principale:
  
       1. Stagnarea, chiar refluxul, alianţei comparativ cu, de exemplu, un an în urmă. O complicată problemă de suflu a votanţilor alianţei.
  
       2. Mascarea, de către repondent, a opţiunii sale reale în condiţiile în care aceasta se referă la un om, un grup sau un partid diabolizat în mass-media şi într-o mare parte a societăţii, de obicei cu reprezentanţi şi cu reprezentaţii foarte vocale. Au fost mai multe astfel de situaţii în care repondenţii au deformat datele sondajelor din motivul arătat mai sus, dar pe locul unu se situează fără doar şi poate scorul de circa 28% al PRM-ului din anul 2000, mult peste toate evaluările anterioare. Efectul respectiv sporeşte în cazul unei chestionări faţă în faţă, după cum este şi cazul acestui sondaj, în comparaţie cu cea prin telefon. O bună temă de meditaţie.

       3. Numărul destul de mare de nehotărâţi, ceea ce arată că suntem, încă departe de aceea radicalizare totală a taberelor şi fractură politică a societăţii româneşti atât de clamată de analiştii de serviciu de la televiziunile mogulare şi de politicienii din opoziţie. Şi printre cei de aici funcţionează fenomenul de mai sus - pentru a nu minţi oamenii spun, de exemplu, că nu s-au hotărât. Apoi contează şi ce se întâmplă în economie în continuare. Încă o meditaţie.

       4. Românii de afară. Nu am date în acest sens, dar cu atât mai mult cu cât sondajul s-a făcut faţă în faţă, mi-e greu să cred că i-a luat în calcul şi pe românii din afară, ceea ce poate schimba semnificativ situaţia, chiar şi în cazul unui sistem de vot ca acela din 2009. Dar dacă coaliţia reuşeşte să treacă votul prin corespondenţă, care convine şi UDMR-ului? Iată cum se naşte o problemă!

     5. Timpul lucrează de acum - dacă lumea nu o ia din nou la vale, astfel încât să ne înfunde şi pe noi - în favoarea PDL-ului. Mai avem, dacă alegerile se ţin la termen şi nu sunt cumva decalate cu şase luni, 1 an şi opt luni, adică 20 de luni. Dacă îngheţarea declinului continuă şi trece în anunţata timidă, apoi mai vioaie creştere economică, dacă sunt condiţii pentru a lua şi alte măsuri - în afara codului muncii - care să-i favorizeze pe angajatori şi să-i motiveze pe investitori, deci dacă va fi o ofertă semnificativă de noi locuri de muncă, dacă se vor mai repara găurile bugetelor personale din preaplinul bugetului naţional şi aşa mai departe, chiar şi fără creşteri de salarii şi pensii ca în precedenţii ani electorali, sunt toate şansele ca în noiembrie 2012 să avem un cu totul alt tablou decât cel pe care îl oferă acest sondaj  timpuriu care, să nu uităm să reamintim, aşa cum fac şi instituţiile specializate reflectă opţiunea momentului, adică a duminicii, să zicem, viitoare. Şi, completăm noi, după cum am arătat mai sus, nici pe acea foarte precis, dar asta nu din vina sociologilor.
  
       Aşa că titlurile şi discuţiile de genul "am aflat cine ne va conduce din 2012" sunt deocamdată pentru uzul activiştilor din cele trei partide şi nici atât. Am aflat în schimb, după cum spuneam la început, că Ponta şi Antonescu au de ce să fie îngrijoraţi. Şi că, probabil, fruntaşii, baronii şi mogulii PDL şi toţi protejaţii lor vor avea de ce să se alinieze pentru a săruta mâna lui Băsescu care le-a fost încă odată jupân meştericilor, gen Costel din reclame, din PSD, PNL şi PC.
 

4 comentarii:

 1. Oamenii se aruncă de la balconul Parlamentului (Dumnezeu s-a îndurat de acel om, Sobaru, a scăpat cu zile), mii de bolnavi sunt lăsaţi pe drumuri, imaginile acelea de lume a treia cu bebeluşi scoşi din spitale, salarii de 450 lei (100 euro) şi acelea socotite prea mari etc... etc...
  Iar dumneavoastră luaţi în serios invenţii de-ale firmei unde este tartor consilierul Criminalului-Şef!

  RăspundețiȘtergere
 2. CURSUL este un institut serios;îi cunosc şi rezultatele de-a lungul timpului şi chiar pe unii din cei care lucrează.
  Apoi, sondajul este comandat de Opoziţie prin intermediul Cotidianului care este ziarul din curtea lui Vântu, condus de Nistorescu, un înverşunat duşman al celor de la Putere.
  Datele sunt publice, deci ele lucrează în societate; printre altele ele trebuie şi interpretate pentru ca oamenii să înţeleagă ce ne spun ele în acest moment. Că peste o lună, din motive nebănuite acum, pot să fie cu totul altele, asta doar Dumnezeu o ştie iar noi o putem comenta la acel moment.
  E bine, ca în tot ce facem - ca neamţul sau japonezul - să includem şi seriozitatea. Pentru că băşcălia sau jelania nu ne duc niciunde, şi în niciun caz nu ne rezolvă problemele.

  RăspundețiȘtergere
 3. Sondajul nu este de loc serios. CURS a mai masluit sondaje si in trecut.
  Citinad cate-va articole mai vechi, am crezut ca sunteti om serios.
  Din pacate nu.
  Banii basisti de azi o sa va iasa pe nas maine.
  Popa Tatu

  RăspundețiȘtergere
 4. Sondajul, serios, neserios, rămâne un sondaj, circulă și influențează oamenii; căci nu toţi sunt atât de pricepuţi ca cei de pe net.
  Iar faptul că Băsescu - fără să-l laud pentru asta - i-a cam prăjit pe cei trei viteji Ponta&Anton&Felix (ultimul zicea că prin martie e deja suspendat!?) - este şi el o parte a realităţii. Atât de tare încât, parcă sunt hipnotizaţi şi nu mai ştiu nimic în politică decât Băsescu; nu tu o idee, nişte soluţii, o strategie - cum se face peste tot; mai ales atunci când eşti în opoziţie.
  După cum vezi nu am reclame pe blog, câştig bani, nu prea mulţi, din traduceri, şi încerc să ţin o linie politico-socială a comentariilor mele care porneşte dintr-o poziţionare ortodoxă în raport cu lumea. Aşa că, spre fericirea mea, nu are ce să-mi iasă pe nas. Din păcate, lipsa argumentelor este prea ades suplinită, la întunericul virtualului în care ne mişcăm pe net de un limbaj agresiv.

  RăspundețiȘtergere