marți, 8 martie 2011

Cum a descoperit Cetăţeanul Vasileanu dracul naţionalist în Biserica Ortodoxă Română

       Ori pentru că nu-l băga nimeni în seamă şi atunci s-a gândit să atace piaţa cu un subiect care are potenţial de scandal, ori pentru că cineva, "o voce", i-a şoptit o comandă scurtă, ori pentru că amândouă, dl. Vasileanu are treabă de la un timp cu Biserica Ortodoxă Română.
       După ce într-un articol recent avea mai multe griji - poate prea multe pentru un singur articol - cum că i-au scăzut procentele de încredere din partea populaţiei pentru că e dreaptă dar e strâmbă, că e coruptă, că nu ştie să comunice, că nu prea e democrată - după cum spuneam, cam multe şi amestecate diluând astfel efectul - cetăţeanul respectiv revine cu o nouă grijă: 

        "De ce persista delirul pseudo-nationalist in discursurile unor lideri de opinie ai BOR, cunoscuti teologi sau preoti, mari duhovnici, ba chiar unii ierarhi care parca vor sa-l concureze pe tribunul de Butimanu? Cum poate fi atenuat si imbunat acest discurs? Cu alte cuvinte, cata audienta au astazi pozitionarile nationaliste firesti, decente, adecvate inteligent noilor realitati europene si euro-atlantice, dar care nu aluneca in capcanele ideologice, in extremisme defuncte?"

       Neamintindu-mi de nicio astfel de atitudine, ba chiar fiind uşor dezamăgit de un uşor prea la modă internaţionalism al Bisericii noastre, am accesat materialul cu pricina pentru a vedea despre cine e vorba; care sunt duşmanii  noilor realităţi europene şi euro-atlantice, cine sunt imitatorii cruciaţi ai nebunului de la Butimanu. Şi iată cine erau zmei şi căpcăunii:

       La intrebarile de mai sus exista o multitudine de raspunsuri. Era previzibil, de pilda, ca un fost membru al miscarii legionare, precum Pr. Justin Parvu, sa-si promoveze ideologia pana la capat, caci vorbim de un batran de 92 de ani care a suferit indelung pentru convingerile sale. Este insa de neinteles de ce si cum a reusit parintele sa devina astazi un centru de greutate al extremismului crestin ortodox romanesc,manifestat in felurite variante: de la refuzul pasapoartelor biometrice ¬ mai nou, al cardurilor de sanatate, pana la refuzul vaccinurilor, al autoritatii Bisericii si a statului, in ultima instanta.

       Ei erau numai unul, părintele Iustin Pârvu, căci pe nimeni altul nu mai numeşte cetăţeanul Vasileanu într-un material destul de lung, de altfel. Asta ar fi unu.
Doi: Unde se ascunde pseudonaţioalismul de tip Butimanu în refuzul paşapoartelor, al cardurilor de sănătate, al vaccinurilor etc. Fantezie, fantezie, da' să ştim şi noi.
Trei: Unde se ascund elementele ideologiei legionare pe care, pretinde comunardul Vasileanu, bătrânul călugăr o promovează până la capăt, în aceleaşi refuzuri? Căci cu altceva revoluţionarul Vasileanu nu mai vine.
       Dar cine citeşte titlul articolului şi extrasul din şapoul acestuia în care este reluat chiar primul text citat mai sus, înţelege foarte clar că BOR colcăie la toate nivelele de legionari, tribuni, nebuni, extremişti şi, de ce nu, terorişti. Şi pentru ca construcţia imaginară să ţină avem şi un "ce" concret: părintele Pârvu, pe care o întâmplare meşteşugit pusă la cale, probabil, l-a aruncat sub satârul necruţător al internaţionalilor, corecţilor, activiştilor etc (Aşa cum în primul material era amintit Teodosie de la Constanţa; câte o tentă de concret care să facă tot virtualul adevărat).
       Şi pentru că toate astea trebuia să servească unui scop mai perfid iată şi concluzia pe care filosoful post-marxist ne-o serveşte din chiar primul rând al articolului său:

Intoxicati cu delirul pseudo-nationalist, este greu sa mai gandesti astazi Biserica drept vector de securitate.(!!!)
  
        Cum autorul articolului nu e venit nici din munţii din Papua Noua Guinee, nu e nici prost, nici incult, în oricare din variantele de la început, şi în chiar logica textului său, am putea trage şi noi concluzia, pornind numai de la acest unic articol, că: dacă nu ar fi un "îndrăcit" ar fi mai mult ca sigur un "oportunist ticălos". Ar fi corect?

16 comentarii:

  1. Si mie textul cetateanului Vasileanu mi-a trezit acelesi intrebari...
    Un text al meu aparut pe blog si preluat pe o revista on-line ce apare in strainatate a starnit comentarii patimase, infierari care duc cu gandul la alte epoci...in sfarsit o intreaga discutie despre Miscarea Legionara si pericolul pe care il reprezinta ea azi prin reprezentanti-zic comentatorii-precum parintele Iustin Parvu....Asa procedeaza si Dl. Vasileanu. Vede pericol acolo unde nu este cazul... Ca sa mai facem un subiect....Si agita niste ape si asa destul de involburate din cu totul alte motive: sociale,austeritate,saracie etc,etc.
    Textul aici:http://ioanavram.wordpress.com/2011/02/21/arhimandritul-iustin-parvusfanta-tinerete-legionarayou-tube-nu-poate-fi-o-stire/
    Trimit la el numai din simplu motiv ca vine ca o completare la textul tau mult mai dinamic, dur si aproape exhaustiv in chestiune....

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am inteles, ca si alti doi dintre colegii mei de birou, ca, dimpotriva, este o reusita pledoarie pentru nationalismul non-fanatic. Autorul chiar il descrie: nationalismul "firesc, decent, adecvat inteligent noilor realitati europene si euro-atlantice, dar care nu aluneca in capcanele ideologice, in extremisme defuncte". De aceea am si postat un comentariu admirativ pe hotnews unde a aparut. Cred, alaturi de Dl. Vasileanu, ca Romania merita oameni ceva mai putin imbufnati. Stim cu totii la cine se referea autorul: Becali & co, diversi calugari semidocti (pr. Justin P. este doar un exemplu), ierarhi precum Spagoveanu - au postat unii pe acelasi forum si alte nazdravanii din revista "Atitudini" samd. Va admir mult Dle Ghitiu (pagina despre filme este excelenta!), nu credeam ca sunteti printre cei imbufnati... Ing. Claudiu Visan (Iasi).

    RăspundețiȘtergere
  3. Domnule Vişan,

    1. Nu vă lăsaţi păcălit de limba dulce a domnului Vasileanu.
    2. N-am nimic împotriva naţionalismului firesc dar nu ştiu cum poate fi naţionalismul adecvat noilor... În acelaşi ordine logică, de exemplu, dl.V sau alt coleg din aceeaşi zonă internaţionalist - corect politică, ar putea să vină să spună că pledează pentru erotismul decent, adecvat ... nu numai pentru cel extremist şi intolerant dintre femeie şi bărbat... Şi tot aşa. Multe astfel de lucruri se întâmplă deja dincolo şi am să încep să postez astfel de exemple ca să se înţeleagă mai bine.
    3. Reaua intenţie se vede din construcţie: un titlu puternic, anulat imediat de sentinţa din primele două rânduri. După care anunţul despre naţionalismul şi extremismul ... din BOR care este exemplificat prin întâmplarea nefericită a unui călugăr bolnav, care nu a făcut propagandă legionară, ci pe patul de spital, nişte măicuţe, i-au cântat, printre altele, de ziua lui, fără ca el să le ceară, Sfântă tinereţe legionară. Astea sunt toate dovezile, argumentele etc. ale unui om care aruncă pe piaţă comentarii de o mare gravitate despre BOR care nu mai e factor de securitate pentru că ... şi deci ce este? Nu vi se pare cam puţin?
    4. Nu înţeleg unde era Becali în acel text care vorbeşte de "lideri de opinie ai BOR, duhovnici, teologi, ierarhi". Bun, duhovnicii sunt Iustin Pârvu, dar teologii, dar ierarhii?
    5. Părintele Pârvu nu e un semidoct. Nu ştiu dacă aţi cunoscut călugări şi mai ales din cei care sunt cinstiţi de oameni, printre care şi oameni simpli dar şi academicieni, profesori universitari, artişti de marcă, oameni de ştiinţă de reputaţie internaţională. Credeţi că de proşti se duc toţi la aceşti duhovnici pe care îi laudă şi de la care, chiar dacă nu au şcoală, spun că au de învăţat mai mult decât au învăţat o viaţă întreagă? Nici Părintele Iustin nici ceilalţi nu fac caz de cultura lor; aceia care fac sunt semidocţi.
    5. Din nefericire, Părintele Iustin a fost prins la mijloc de nişte oameni care nu au cele mai bune intenţii şi-l folosesc pentru scopurile lor. Drept care multe din cele ce ajung la public sunt de două ori deformate: odată când i se povestesc lui şi a doua oară când ni se spune nouă ce a spus el.
    6. Nu sunt un îmbufnat, dar nu am timp de graţii cu oameni, cărora am deja destule mijloace intelectuale şi destulă experienţă ca să le depistez scopurile. E prea multă poltronie şi mizerie în jur ca să nu apărăm cele câteva lucruri curate care mai sunt. Şi, dar câte ar mai fi de spus...
    În orice caz mă bucur că aţi intervenit: poate v-am ajutat să aveţi o imagine mai de ansamblu asupra acestei întâmplări. Şi mă bucur că, înţeleg, îmi sunteţi un prieten. Vă aştept oricând cu cea mai mare plăcere.

    RăspundețiȘtergere
  4. Şi, domnule Vişan, dacă tot vorbeam de sex in the city, iată ce se întâmplă pe aici pe lângă noi: intraţi pe http://marianvitalie.eu/?p=1273.
    Şi am să vă mai povestesc şi altele, de aici de la noi.

    RăspundețiȘtergere
  5. Domnule Ghitiu,


    Va multumesc pt. raspuns. Am uitat sa va zic ca datorita Dvs. am vazut cateva filme rusesti exceptionale, asa ca acum am prilejul sa va spun ca realmente va sunt recunoscator!
    Cat despre Dl. Vasileanu si despre articol, ma vad nevoit sa va declar ca... nu m-ati convins, dimpotriva. Eu il citesc constant de cand scria la Adevarul, Adevarul literar si artistic, ba chiar si in Lumea monahilor. Totdeauna a avut pareri moderate. Ba, imi amintesc, unul din colegii de serviciu, care trebuie sa termine anul asta teologia mi-a aratat amuzat ce Komunikat haios a incasat dl. Vasileanu de la Patriarhie, in care era articulat de-o maniera pe care o regasesc acum, nu va suparati, si pe blogul Dvs! Punctual, tocmai ca am comentat asta cu colegii mei, Vasileanu nu a insistat asupra cantecului maicilor de la Man. Petru Voda. In schimb, spune EXACT ceea ce Dvs spuneti: uneori, la cele lumesti, Pr. Justin este manipulat. Si dovedeste asta citand din interviul cu parintele. Poate am fost naiv, dar eu nici nu m-am gandit la chestia cu calugaritele, mi-a zis-o ulterior un coleg. Ci, tocmai fiindca am fost in pelerinaj la Man. Petru Voda, am regasit in articolul Dlui Vasileanu descrierea exacta a unor chestiuni penibile pentru Biserica. Nu ca lucrez eu in informatica, dar pana la urma Pr. Justin este singurul care face un imens scandal in legatura cu cipurile. Personal mi-a placut (ca si Dlui Vasileanu) pozitia Pr. Papacioc. O cunoasteti? Nu am la indemana, dar am citit candva o carte a Dlui Vasileanu in care erau cuvinte foarte frumoase despre Pr. Cleopa, Pr Arsenie Boca, Pr, Teofil de la Sambata samd. Cred ca vedeti dusmani mai multi decat exista in realitate...
    Deci continui sa cred ca articolul de pe Hotnews este excelent: gasesc acolo mult duh ortodox dar si o inteligenta pozitionare fata de lumea moderna. Cred, alaturi de prietenii mei de aici, ca numai astfel putem supravietui ca ortodocsi. Asta scrie si Dl. Vasileanu, de fapt, chiar daca articolul foloseste de aceasta data termeni de strategie militara (securitate, aparare), dupa cum ati observat. Si o marturisire finala: datorita Dvs. am vazut nu demult filmul Tarul... Dupa ce am ramas mut... la asa film, am inceput, in timp, peste cateva zile sa gandesc, sa-l diger. Si am avut la un moment dat o "imagine": aceia care se tot lauda imbufnati pe diverse bloguri cu Pr. Justin (pe care eu il stimez f. mult) sunt precum tarul din film. Adica fac tot timpul rugaciuni, citesc din Sfintii Parinti iar apoi imprastie numai ura pe internet si in lume... Iubirea cu care El ne-a iubit, nu prea incape pe blogurile si siteurile acestor crestini. Cu multumiri, Claudiu Visan

    RăspundețiȘtergere
  6. Despre cazul ,,Petru Voda'' puteti citi un interesant articol al lui Mircea Platon aici:

    http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  7. V-am citit acest comentariu cu mare plăcere şi- mi-am dat seama la sfârşit- zâmbind. Nu ironic, condescendent etc. Cred că a fost (este încă) descoperirea plăcut-amuzată a cât de aproape suntem unul de altul. Vă văd ferm pe poziţie şi nu mai insist pentru că trebuie să lăsăm loc şi timpului ca să arate adevărata faţă a lucrurilor.
    Mint! Mai am o întrebare totuşi:

    Suntem amândoi de acord - cunoaştem bine, văd - privind situaţia de la Petru Vodă. Dar unde sunt totuşi duhovnicii, teologii şi ierarhii extremişti? Nu era mai firesc, mai normal, mai profesionist ca dl. Vasileanu să rămână doar la această situaţie anormală fără a pune o etichetă pe întreaga Biserică - vezi şi chestia cu intoxicaţi...?

    Acum despre filme. Aţi văzut Soare înşelător?

    RăspundețiȘtergere
  8. Domnule Ghitiu,
    Am vazut ca ati sters comentariul meu :)... Tineti neaparat sa aveti dreptate, chiar daca nu prea aveti argumente. Este in regula, ramanem amici. Dar este bine sa ne re-cunoastem limitele. Cu aceeasi consideratie, Claudiu Visan
    [ VA ROG NU POSTATI NICI ASTA, RAMANE INTRE NOI ] Nu uitati intrebarea mea: de ce nu avem filme romanesti pe teme crestine?

    RăspundețiȘtergere
  9. UmbraSerii
    Excelent articol, insa nu atat de "excelente" comentariile replica pt acest domn Visan, care se vede ca e prea plin de sine (probabil are un club al celor plini de sine acolo la el la birou) pentru a mai aprofunda fapte si fenomene adanc inscrise in istoria noastra. Cat despre cetateanul Vasileanu nu vreau sa ma pronunt ... ca suntem in Postul Mare.
    Am fost oarecum dezamagit de replicile dvs intrucat mi s-a parut ca v-ati lasat prins in logica stramba a acestui Visan, care crede (neaparat impreuna cu colegii dumnealui) ca poate judeca din birou cum sta treaba cu parintele Iustin (mai abject decat a-l cataloga drept "semidoct" pe parintele fiind doar revenirea fatzarnica ulterioara in care descopera deodata ca-l stimeaza).
    Fara a pretinde ca as cunoaste mai bine decat dvs modul in care circula informatia la Petru Voda, cum se comunica acolo si maniera in care se iau deciziile, va pot asigura ca parintele Iustin nu este nici pe departe un infantil care primeste pe nemestecate ce-i furnizeaza unul sau altul dintre apropiati, pentru ca mai apoi sa se lase manipulat in a zice cum zic acestia. Daca ajung sau nu lucruri deformate la public, cred ca putem analiza si din birou (dar nu din al d-lui Visan, pt ca el are deja sentinte fabricate si opinii bine cimentate), e suficient sa fim atenti la ce ni se serveste, de catre cine si eventual cu ce scop. Iar asa, de control, se poate face si o vizita (unii mai habotnici i-ar spune pelerinaj) la Petru Voda, pentru a afla direct de la sursa cum stau lucrurile ... Asta cat inca se mai poate merge acolo fara a intra in zona de interes operativ a serviciilor ...

    RăspundețiȘtergere
  10. Pentru dl. Vişan

    Îmi pare rău, dar nu v-am şters niciun comentariu - nici nu ştiu cum, că nu am prea multă experienţă - ba din contră, m-am tot uitat să văd dacă mi-aţi răspuns şi eram chiar mirat. Acum am văzut comentariul dvs., care pe la ora 17 nu era. Şi nu ţin să am întotdeauna dreptate, de aceea în precedentul răspuns nu am mai dezvoltat tema, ci m-am limitat la întrebările din final. Dacă vreţi să credeţi bine, dacă nu, nu.
    Dacă nu e o problemă, vă rog să mi-l trimiteţi ca să vă pot şi răspunde.

    Paul Ghitiu

    RăspundețiȘtergere
  11. Pentru Umbra serii

    Una e acţiunea filosofului Vasileanu - publică, şopârloasă, perfidă, manipulatorie, mincinoasă - altul e un comentariu care exprimă, cred eu, părerea sinceră a unui om despre ceea ce a scris respectivul şi despre ceea ce am scris eu, îmi place să cred, la fel de sincer. E absurd să începem să ne certăm şi să ne scoatem ochii, fără ca să ne fi făcut nimic unul altuia, doar pentru că avem opinii contrare. Ba din contră, argumentăm cu speranţa că poate vom convinge şi nu că vom învinge.
    Şi să nu uităm că suntem, după cum spuneţi, în Postul Mare. Aşa că cine are urechi de auzit, aude, cine are ochi de văzut, vede. Iar pentru cine nu poate, să ne rugăm, că unde nu poate omul, poate Domnul.
    Doamne ajută!

    RăspundețiȘtergere
  12. UmbraSerii
    Cred ca "Doamne ajuta !" e tot ce mai ramane de adaugat ...

    RăspundețiȘtergere
  13. Mult Stimate Domnule Ghitiu,
    Este pentru a doua oara cand imi stergeti un comentariu (decent, ca si intaiul, de altfel) numai fiindca staruiti in minciunile sustinute in articolul de mai sus privitor la Dl. Vasileanu.
    Sa stiti ca sunt foarte dezamagit, nu ma asteptam (am verificat, DVS ati facut-o cu siguranta de data asta!). Chiar daca-mi plac si postarile dvs politice, cu atat mai mult cele legate de filme, va anunt ca m-ati pierdut de client (adica de cititor fidel si de admirator).
    Am apreciat si ceea ce scrieti privitor la Voiculescu + Crin Antonescu, lansand ipoteza unei retele din care acestia fac parte. Dar, dat fiind comportamentul Dvs incalificabil - stiati ca in occident exista un cod al bunelor maniere din spatiu virtual?? - va intreb, cu dezamagire: Dvs, Domnule Ghitiu, din ce retea faceti parte?... Claudiu Visan

    RăspundețiȘtergere
  14. Domnule Vișan,

    Să știți că atunci când v-am scris că nu am văzut, și cu atât mai puțin nu v-am șters, mesajul am făcut-o fiind şi treaz şi în deplinătatea facultăţilor mentale. Din reţele, dacă citiţi traseul meu profesional, cred că va fi greu să trageţi concluzia că am făcut parte. la fel şi prin prisma "averii" mele.
    Deci, nu scriu pe blog ca să am dreptate, ci ca să răspândesc nişte idei la care ader, sau ca să-mi spun punctul de vedere în "cestiuni" curente. După cum îi spuneam şi cititorului cu indicativul Umbra serii, şi după cum cred că am lăsat să se înţeleagă din penultimul răspuns care vă era adresat, nu ţin să pierd timpul într-o contrazicere sterilă şi pot să mă opresc, fără să-i închid gura celuilalt.
    Vă asigur că nu am probleme care ţin de psihiatrie şi, dacă veţi întreba printre cei care mă cunosc, sunt un om deschis dialogului şi care nu minte.
    Aşa că, încă o dată: NU AM PRIMIT NICI PRIMUL NICI AL DOILEA COMENTARIU. AŞA CĂ NICI NU AM ŞTERS NIMIC. (Nu ştiu cum aş fi putut să o fac din greşeală, dar dacă există această posibilitate vă rog să mi-o identificaţi:)

    Paul Ghiţiu

    RăspundețiȘtergere
  15. Şi încă ceva domnule Vişan, cam ce logică ar fi să vă validez comentariile în care anunţaţi că v-am şters alte comentarii şi că nu respect coduri, fac parte din reţele etc., şi să nu le validez pe cele în care argumentaţi ceva pe tema de pornire? Nu gândiţi puţin cam după colţ?

    RăspundețiȘtergere
  16. Aveti dreptate, dar vedeti ce rating are?

    RăspundețiȘtergere

Milioane de cetăţeni din UE se roagă pentru victoria lui Putin

Încă în șoaptă, atitudinile est-europene față de războiul din Ucraina încep să se întoarcă în favoarea Rusiei sau, cel puțin, să se îndepărt...